Mihin sinä tarvitset ruokaa? Ruoalle ja ravintoaineille on monta merkitystä. Ruoka voidaan liittää jaksamiseen, hyvinvointiin, terveyden ylläpitoon, palautumiseen, tilanteeseen, jossa ruokaa syödään tai vaikkapa pakolliseksi polttoaineeksi.
Moni, joka ei niinkään ruoasta välitä, kokee ruoan olevan pakollinen paha. Toinen, joka nauttii makuelämyksistä, nauttii kokkailuista, eri reseptien testailusta ja ravintolassa syömisestä. Kolmannelle ruoka liittyy perheen kokoon kasaamiseen, eli enemmänkin tunnelmaan, kuin itse menuun.
Entä millä perusteella valitset juuri ne tuotteet, jotka ostoskoriisi päätyvät? Arvostatko ekologisuutta, luomua, ruokaa läheltä, ruokaa kaukaa, kotimaisuutta, prosessointiastetta, helppoutta tai hintaa?
Mietitkö ruokavalintojasi sairauden hoidon tai ennaltaehkäisyn näkökulmasta? Uskoisitko, että vatsavaivasi voi selittyä syömiseen liittyvillä valinnoillasi?
Turvottaa. Happi ei kulje kunnolla, vaikka housunnappi on avattu aikoja sitten. Ilmapallovatsa kasvaessaan oikein tekee kipeää. Mitä oikein söin, leipää ainakin? Leipä sen on oltava. Jätän huomisesta leivän pois ja vaihdan karjalanpiirakkaan.
Älä vaihda.
Suomessa viime vuosina on tullut luettua järjettömästi lööppejä ärtyneen suolen oireyhtymästä, lisääntyneistä suolistosairauksista ja ylipäänsä vatsavaivoista. Taitaa olla enemmänkin sääntö, kuin poikkeus, löytääkseen vatsavaivaisen ihmisen kuin sellaisen, jolla mitään ei ole.
Kun turvotus sattuu, eikä ole varma mistä turvotus johtuu, älä ainakaan vähennä kuidun saantiasi. Ennen tiettyjen ravintoaineiden syyllistämistä, korjaa käytäntöä.
Yleisimpiä FODMAP (Fermentable, oligo-, di- monosaccharides and polyols) -lähteitä ovat muun muassa palkokasvit, herneet, pavut, linssit, kaali, sipulikasvit, maitosokeri eli laktoosi, makeutusaineet, makeiset ja vatsajugurtit.
Monelle yleisempien FODMAP:ien sijaan oireita aiheuttaa kuplavesi, cashew-pähkinä ja omena.
Suin päiten ei siis kannata lähteä täysin maidottomalle tai viljattomalle ruokavaliolle, koska syypää voi löytyä monesta muusta kuin monessa mielessä hyödyllisistä maito- ja täysjyväviljatuotteista. Onneksi vaalea vilja nyt ei kenellekään ole ruokavaliossa ehdottoman tarpeellinen, toki vatsa jaksaa sitäkin sietää – kunhan tappelupukareita löytyy muilta aterioilta riittävästi. Rakenna siis noin viisi ateriaasi:
– täysjyväviljavalmisteesta tai ns.hyvälaatuisesta hiilihydraatista
– marjoista, hedelmistä tai kasviksista
– laadukkaasta proteiininlähteestä
– ja hyvistä rasvoista, kuten siemenistä ja pähkinöistä – sillä nekin sisältävät kuitua.