Jos minulta kysytään, niin päivä ei lähde käyntiin, ellei sitä ei aloiteta kaurapuurolla! Kaurapuuro on kuulunut allekirjoittaneen aamuun jo useamman vuoden ajan, enkä osaisi ajatellakaan enää syöväni aamulla mitään muuta.

Oman mieltymykseni lisäksi, kaurapuuro aamulla on todella hyvää ravintoa. Kaurapuuron hyvät ominaisuudet koostuvat mm. seuraavista asioista:

  • Kaurapuuro sisältää paljon aminohappoja, jotka lisäävät lesitiinin tuotantoa maksassa -> edistää haitallisten aineiden ja myrkkyjen poistumista elimistöstä
  • Korkea kuitupitoisuus
  • Pitää verensokeria tasaisempana
  • Edistää ruoansulatusta
  • Pitää sisällään hitaita hiilihydraatteja, joten se pitää kylläisenä pidempään
  • Taistelee karsinogeenejä vastaan
  • Sisältää omega3-rasvahappoja
  • Edistää keskushermoston toimintaa
  • Ennaltaehkäisee monia sairauksia (kuten kilpirauhasen liikatoiminta ja osteoporoosin syntymistä)

Kaurapuuron valmistustapoja on monia: keitetty puuro, uunipuuro, tuorepuuro, paistettu puuro ja mitä vielä. Eri lisukkeilla ja mausteilla puuroon saa äärettömän määrän eri makuja. Itse tykkään testailla eri reseptejä ja keksiä myös omia. Seuraavaksi esittelen tämän hetken omat suosikkini TOP3 perinteisestä keitetystä puurosta.

Vadelma-lakupuuro

  • 50 g kaurahiutaleita
  • n. 3 dl vettä
  • 1 kananmuna
  • 100 g pakastevadelmia
  • hyppysellinen suolaa
  • 1 kukkurallinen teelusikka lakritsinjuurijauhetta

Keitä kaurahiutaleita vedessä. Lisää pakastevadelmat kiehumaan puuron joukkoon. Lisää joukkoon hyppysellinen suolaa ja kukkurallinen teelusikka lakritsinjuurijauhetta. Lisää joukkoon yksi kananmuna hieman ennen kuin puuro on kypsää (sekoita heti voimakkaasti) ja anna hautua vielä hetki. Kaada puuro lautaselle ja lisää päälle halutessasi hiukan kanelia ja koristeeksi tuoreita vadelmia.

Kookos-päärynäpuuro

  • 50 g kaurahiutaleita
  • n. 2 dl vettä
  • n. 2 dl kookosmaitoa
  • kookosöljyä
  • pieni päärynä raastettuna
  • pieni päärynä siivuina
  • kanelia
  • piparkakkumaustetta
  • suolaa

Keitä kaurahiutaleita hiljalleen vedessä ja kookosmaidossa n. 5 minuuttia. Lisää joukkoon hyppysellinen suolaa ja kanelia oman maun mukaan. Lisää vielä raastettu päärynä ja keitä vielä n. 5 minuuttia.

Paista pannulla päärynäviipaleet kookosöljyssä ja lisää päärynöiden pinnalle hieman piparkakkumaustetta. Lisää päärynänviipaleet puuron päälle koristeeksi.

Pähkinä- ja chiansiemenpuuro

  • 40 g kaurahiutaleita
  • n. 4 dl vettä
  • ½ banaani muussattuna
  • kourallinen  manteleita
  • kourallinen cashewpähkinöitä
  • 1 ½ rkl chian siemeniä
  • ½ banaani viipaloituna

Murskaa pähkinät tasaiseksi tehosekoittimessa. Keitä kaurahiutaleita vedessä n. 5 minuuttia. Lisää joukkoon muussattu banaani, chiansiemenet ja pähkinäsekoitus. Keitä vielä n. 5 minuuttia, lisää vettä tarvittaessa. Koristele puuro kokonaisilla pähkinöillä ja banaanin siivuilla.

Puuron kanssa suosittelen aamuisin nauttimaan myös jotakin proteiinipitoista. Itse lisään yleensä puuroon rasvatonta raejuustoa, mutta asian ajaa loistavasti myös esim. kananmunat, maitorahka, proteiinipirtelö tai -smoothie.

Onko sinulla tapana testata eri puuroreseptejä? Mikä on sun lemppari?

[likebtn theme="custom" lang="fi" show_dislike_label="1" icon_like_show="0" icon_dislike_show="0" tooltip_enabled="0" i18n_like="Kyllä" i18n_dislike="En" white_label="1" popup_disabled="1" counter_clickable="1" counter_zero_show="1" share_enabled="0"]
Tykätty [likebtn_likes] kertaa