Suomen kesä on lyhyt ja lomalla ja kesällä saa ja kannattaa nauttia sekä irtautua arkirutiineista. Kesä, loma ja grillikausi alkoholipitoisine juomineen saavat kuitenkin monien farmarihousujen ylimmät napit huutamaan hoosiannaa.

Jos koko kesä on kulunut lähinnä keskikehonrakennuksen merkeissä saattaa liiallinen hauskanpito kostautua vireystilan laskuna ja lisävastuksena uudella Body weight -ryhmäliikuntatunnilla. Suomeksi sanottuna, väsyttää jopa vielä enemmän kuin ennen lomaa ja sivuprofiili muistuttaa etäisesti muumipappaa.

Vatsa on herkkä osa kehoa ja reagoi pään lisäksi yleensä ensimmäisenä sekä henkiseen että fyysiseen ylikuormitukseen. Vatsa ei toimi, turvottaa, närästää, pierettää ja hapottaa, kuulostaako tutulta? Ei pitäisi. Lääketieteellä on tähän vaivaan tilapäinen ratkaisu, apteekin hyllyillä notkuu jos jonkinmoista närästystablettia, haponhelpottajaa ja leidinaktivointipilleriä. Pitkällä tähtäimellä on kuitenkin järkevämpää muuttaa huonon olon syitä kuin seurauksia. Resepti hyvinvoivaan vatsaan ja timmimpään keskivartaloon on helppo eikä sen noudattaminen vaadi kuin ripauksen järkeä, hippusen aikaa ja pientä etukäteissuunnittelua. Seuraavia vinkkejä noudattamalla huomaat päivittäisessä hyvinvoinnissasi huomattavan muutoksen.


1. Kiinnitä huomiota ruoan laatuun

Vaikka sitä tekisi päivätöikseen hartianostoja, lankkua ja sivutaivutuksia pysyy vatsa turpeana ja sikspäkki rasvan suojeluksissa jos ruokavaliossa mättää. Ruokaa syödessä ja annoskokoja miettiessä ei tarvitse puntaria tai kalorilaskuria kun syö ruokaa, ei tuotteita. Toimi kaupassa hyllyjenvälipoliisina ja lue aina tuotesisältö. Jos et osaa lausua tuotteen ainesosia, jätä se kauppaan. Ratsaa myös aamupalasi ja aloita päiväsi runsaalla aamupalalla äläkä koskaan lähde kotoa tyhjin vatsoin. Se, ettei aamupala maistu aamulla on tekosyy. Keho tottuu aikaisin syömiseen kun sen siihen totuttaa ja vatsa lähtee käyntiin kunnollisen aamupalan jälkeen.


2. Syö tarpeeksi usein

Jos syö taukoamatta joutuu suoli olemaan jatkuvasti aktiivisena. Jos annosvälit taas venyvät lähes päivän mittaisiksi ajaa elimistö itsensä shokkitilaan. Molemmat edellä mainituista ilmenevät turvotuksena, väsymyksenä ja huonona olotilana. Suoliston toiminnalle otollisin ateriaväli on n. 2,5-4 tuntia. Hyvä muistisääntö on että syö jotain aina kolmen tunnin välein nukahtamiseen asti, tämä on helppoa kun kantaa mukanaan terveellisiä välipaloja. Myös välipalojen laatuun kannattaa kiinnittää huomiota, hyviä mukana kannettavia välipaloja ovat esimerkiksi pähkinät, hedelmät, kananmunat tai vaikka vauvanruokaosastolla myytävät lisäaineettomat marjapuurot ja smoothiet. Leipä ei välttämättä ole se paras aamu -tai välipala ja aiheuttaakin helposti turvotusta. Kokeile jättää leipä kokonaan pois arjesta kahden viikon ajaksi ja katso, huomaatko eroa.

3. Juo vettä

Pidä juomapullo jatkuvasti mukana ja juo vettä niin kuin sinulle maksettaisiin siitä. Vesi on elimistön hyvinvoinnin ehto ja monet suomalaiset kylmän sään sankarit juovat aivan liian vähän vettä. Vettä tulisi juoda vähintään kaksi litraa päivinä jolloin ei urheile, urheillessa enemmän. Älä tuudittaudu siihen että juot mehuja tai limuja jotka päinvastoin kuin vesi kuivattavat kehoa entisestään. Oman vartalon nestetasapainoa voi mitata kehonkoostumusmittauksella tai suuntaa-antavaa informaatiota voi saada myös kotikonstein: kun aamulla ensimmäisen kerran nouset näyttämään anakondaa pihakuuselle, tarkista onko virtsan väri tumman keltaista vai laimean kellertävää. Mitä tummempaa virtsa on, sitä kuivemmassa tilassa elimistö on.

4. Vältä istumista

Istu niin vähän kuin mahdollista. Istuminen hidastaa aineenvaihduntaa ja aiheuttaa turvotusta. Jos sinun on aivan pakko istua, istu hyvässä ryhdissä ja pidä istumisesta taukoa vähintään tunnin välein.

5. Älä stressaa

Asioista stressaaminen on vähän kuin keinuisi keinutuolilla, se antaa sinulle tekemistä mutta ei johda yhtään mihinkään. Stressi silloin tällöin voi olla hyväksi ja antaa tekemiseen lisäboostia mutta jatkuva asioista stressaaminen vaikuttaa sekä psyykkiseen että fyysiseen hyvinvointiin negatiivisesti. Moni jännittää niin sanotusti vatsallaan ja pitkään jatkuva stressi saa vatsan toiminnan sekaisin. Myös jatkuva ylimääräisistä kiloista stressaaminen saa elimistön pitämään niistä entistä tiukemmin kiinni ja laihtuminen hidastuu tai pysähtyy kokonaan.
Opettele mielenhallintaa, hengittele syvään ja pidä vähintään kerran päivässä sopivan mittainen tauko jolloin suljet elektroniikkalaitteet, mölytoosat ja kuuntelet vain hiljaisuutta tai luonnon ääniä.

Terveellisten elintapojen noudattaminen ja hyvässä kunnossa pysyminen koostuu pienistä asioista ja paremmista valinnoista. Jos yllä mainitut asiat tuntuvat liian radikaaleilta muutoksilta nykyiseen arkeesi verraten ota tavoitteeksesi parantaa yhtä osa-aluetta per viikko tai kuukausi. On turha ajatella, että jos on elänyt pitkään niin sanotusti hunningolla tai päästänyt itsensä siihen muumipapan figuuriin asti ei muutosta parempaan ja kevyempään oloon tule helpolla. Voi olla, että paras aika aloittaa terveellinen elämä oli kaksikymmentä vuotta sitten mutta toisiksi paras aika on nyt.

Aurinkoista loppukesää!

[likebtn theme="custom" lang="fi" show_dislike_label="1" icon_like_show="0" icon_dislike_show="0" tooltip_enabled="0" i18n_like="Kyllä" i18n_dislike="En" white_label="1" popup_disabled="1" counter_clickable="1" counter_zero_show="1" share_enabled="0"]
Tykätty [likebtn_likes] kertaa
image description
Marika Airaksinen Ryhmäliikuntaohjaaja

Positiivisen asenteen ja huumorin voimin elävä lahtelainen. Kiinnostuksen kohteena kuntoliikunta sekä kokonaisvaltainen hyvinvointi.