Kansainvälisessä tutkimuksessa tutkittiin koululaislapsia ja sitä, miten erilaiset kehut vaikuttivat siihen, millaisiin haasteisiin lapset tarttuvat. Lapset, joita kehuttiin älykkyydestä, keskittyivät suorituksiin ja näyttämään älykkäiltä. Lapset, joita kehuttiin vaivannäöstä, keskittyivät oppimiseen ja nauttimaan tekemisestä. Mutta miten tämä liittyy meihin liikkujiin?
Meitä kuntoilijoita ja liikkujia on kovin erilaisia. Jokaisella on omat syynsä liikkua. Toinen on liikkunut lapsesta asti aktiivisesti ja liikunta on elämäntapa, asia mikä kulkee mukana ilman sen suurempaa pohdintaa tai yrittämistä. Toisilla liikunta astuu kuvioihin vasta sitten, kun sille tulee joku muu syy ulkopuolelta. Esimerkiksi laihduttaminen, terveys tai hyvinvointi. Tälle toiselle ryhmälle on huomattavasti haastavampaa saada liikunnasta pysyvä osa arkea.
Lue myös: 6 vinkkiä mielekkäämpään liikuntaan
Kaikki tavat liikkua ovat aivan yhtä hyviä. Vaikka liikkuminen lähtisi käyntiin pakon sanelemana, usein ihminen kuitenkin oppii nauttimaan liikunnasta ja sen tuomasta hyvästä olosta ja liikunta muuttuu enemmin tai myöhemmin osaksi ihmistä. Tätä voi edesauttaa kehumalla itseään siitä, että jaksaa yrittää, jaksaa vaivautua paikalle, ja että tekeminen on kivaa.
Kun keskittyy liikunnan tuomaan hyvään oloon ja itsensä tsemppaamiseen, kuntoilusta tulee helpommin liikkujalle elämäntapa. Usein me ihmiset tuppaamme ennemminkin latistamaan omaa tunnelmaamme ruoskimalla ja syyttelemällä itseämme siitä, että emme päässeet tänäänkään liikkumaan. Tai emme kelpuuta tekemäämme treeniä. Se on kuitenkin väärä lähestymistapa.
Lue myös: Terve.fi – Liikkujan mindset – näin oma asenteesi vaikuttaa
Liikunnan aloittaminen: Kehu itseäsi siitä, että olet tehnyt hyvän päätöksen, haluat aloittaa liikunnan. Tiedosta, että päätös on positiivinen sinulle ja kehollesi. Temppaa itseäsi hienon päätöksesi mahdollisesti vaikeilla ensimetreillä ja älä lannistu, vaikka alku olisikin haastavaa.
Liikkumaan lähteminen: Ole iloinen, että sait itsesi lähtemään liikkeelle. Kun olet saanut itsesi ulos ulko-ovesta, olet jo pitkällä, menossa liikkumaan. Nauti siitä, että jaksoit vaivautua paikalle ja saat itsestäsi treenin irti tänäänkin.
Liikunnan jälkeen: Taputa itseäsi olalle hyvästä treenistä. Hienosti tehty! Jos treeni ei sujunut hyvin, kiitä itseäsi kuitenkin hyvästä yrityksestä ja muista, että liikuit kuitenkin, se on pääasia. Nauti siitä hyvänolon tunteesta, minkä liikunta sinulle antaa ja kivasta fiiliksestä, minkä liikunta mhdollistaa.
Vapaapäivänä: Älä tunne huonoa omaatuntoa jos et pääse kuntoilemaan. Välipäivät ovat myös tärkeitä kehittymisen kannalta. Kehu silloin itseäsi viikon treenipäivistä ja anna kehollesi lupa levätä sekä kerätä voimia seuraavaan liikuntasuoritukseen.
Kehu, kehu ja kehu itseäsi. Nyt se on sallittua!