Uusi vuosi ja uudet tavoitteet ovat taas täällä. Haluatko, että vuonna 2021 treenisi onnistuvat? Jatka lukemista ja saat parhaat treenivinkit vuodelle 2021.
Olit sitten aloittamassa harjoittelua tai jatkamassa treenejäsi hyvä tapa aloittaa vuosi ja uusi treenijakso on asettaa itsellesi tavoitteita. Tavoitteita pohtiessasi on hyvä muistaa asettaa isojen tavoitteiden lisäksi myös pieniä välitavoitteita. Isoihin tavoitteisiin pääseminen kestää usein kauan, joten matkan varrelle on hyvä asettaa pieniä välietappeja, joiden kohdalla voit iloita onnistumisesta.
Tavoitteen asettelussa kannattaa myös miettiä, että tavoitteesi on sellainen, jonka pystyt saavuttamaan – vaikka saavuttaminen kestäisi kauan – ja sellainen, jonka saavuttamisen pystyt selkeästi määrittelemään. Esimerkiksi tavoite olla hyvässä kunnossa voi olla hyvin häilyvä, kun kunto paranee, voi määritelmäsi hyvästä kunnosta muuttua ja tavoitteen saavuttaminen tuntuu aina lipuvan eteenpäin. Aseta ennemmin tavoitteeksi, vaikka jokin liikuntaan liittyvä tavoite. Se voi olla esimerkiksi liikuttu matka tai vaikkapa kilomääräinen tavoite tietyssä liikkeessä. Tavoite voi myös olla esimerkiksi omaan painoosi tai mittoihin liittyvä.
Pidä myös huolta, että tavoite on todella sinun tavoitteesi, ei kenenkään muun asettama. On huomattavasti paljon miellyttävämpää tehdä töitä tavoitteen eteen, joka on sinulle aidosti tärkeä. Mieti siis, mikä sinua motivoi ja aseta tavoitteesi sen mukaan.
Monipuolinen harjoittelu tekee keholle hyvää, mutta samalla se on myös hyvä keino pysyä motivoituneena ja innostuneena harjoittelusta. Vaihtelu virkistää myös treenaamisessa. Kokeile uutta ryhmäliikuntatuntia tai ota personal trainer avuksi muokkaamaan salitreeniäsi uudenlaiseksi.
Harjoittelun monipuolisuus ehkäisee myös vammoja. Jokainen meistä haluaa treenata kivuitta ja monipuolisuus on siihen paras tie. Tee tänä vuonna jotain uutta myös kuntoilun puolella!
Sen lisäksi, että harjoittelet suunnitellusti, muista myös palautumisen tärkeät tukipilarit uni ja ravinto. Nämä kaksi vaikuttavat paljon myös liikuntaan ja siihen, kuinka paljon ja tehokkaasti jaksat harjoitella. Mieti, voisiko joku tavoitteistasi liittyä myös palautumiseen
Ravinnon puolella muista kohtuullisuus ja monipuolisuus. Syö kasviksia ja pidä huolta, että juot tarpeeksi vettä. Jos haluat muokata ravitsemustottumuksiasi, aloita enemmin lisäämällä hyviä asioita ruokailuun, kuin poistamalla esimerkiksi kokonaisia ravintoaineita. Yksi hyvä tapa on lisätä esimerkiksi kasviksia aterioille.
Ravinnon lisäksi myös uni vaikuttaa palautumiseen hyvin vahvasti. Pidä siis huoli, että nukut riittävästi! Unen kannalta on tärkeää, että päivässä on ollut aktiviteetteja ja liikunta usein parantaa unen laatua. Muista kuitenkin rauhoittua iltaisin. Laita televisio kiinni ja ota käteen puhelimen sijaan vaikkapa kirja tai lehti ja rauhoitut paremmin yöunille. Säännöllinen unirytmi tukee myös jaksamista ja unen laatua.
Liikunnan tarkoituksena on tehdä sinulle hyvää, joten muista se, kun lähdet kuntoilemaan ja valitse sellaisia lajeja, jotka saavat sinulle hymyn huulille. Tämä ei tarkoita etteikö treeni saisi olla haastava tai raskas, mutta tärkeää on, että nautit myös tekemisestä!