Arjen pahimmat vastustajat ovat kiire ja stressi. Kiireen tuntu töissä, koti askareiden hoitamisessa, mahdollisesti lasten hoitamiset ja kuskailut ja sitten pitäisi yrittää ujuttaa treenit sinne päivän väliin, tämä aiheuttaa väistämättä stressiä… ja oravanpyörä onkin jo valmis.

Tunne siitä, että ei ehdi tai jaksa aiheuttaa stressiä. Kun keho ja mieli on jo valmiiksi ylikuormittuneet ja olo väsynyt, on turha lähteä tekemään kovaa treeniä. Kova treeni stressaantuneena aiheuttaa vain lisää stressitasojen nousua.

Harrasta liikuntaa tasapainossa muun elämän kanssa

Liikunta kuitenkin vapauttaa oikeanlailla oikeassa suhteessa harjoiteltuna kehossamme endorfiinejä, ja lisää hyvän olon tuntemuksia. Eli toisin sanoen lievittää stressiä ja rauhoittaa mieltä. Pitääkin oppia huomioimaan oma jaksaminen ja sen hetkiset voimavarat. Stressi ja liikunta toimivat hyvin yhdessä, kun osaat liikkua oikealla tavalla suhteessa jaksamiseesi.  

Liikunta voi myös kuormittaa jo valmiiksi stressaantunutta kehoa liikaa, jos treenaat liian kovaa omaan jaksamiseesi nähden. Jos olet henkisesti ja fyysisesti väsynyt, ei ratkaisu ole kova treeni, sillä se kuormittaa kehoasi entisestään, ja yleensä on vain ajan kysymys koska kamelin selkä katkeaa.

Lue myös: onko kova treeni sopiva stressinpoistaja?

Miten sitten liikkua?

Valitse siis oikeat lajit kulloisellekkin viikolle. Kun tiedät, että sinulla on edessäsi kiireisempi viikko esimerkiksi töissä ja aikaa on vähemmän treenaa eri tavalla. Älä pakota itseäsi vetämään sata lasissa kaikkialla. Hae vastapainoa tuovia asioita ohelle; kuten liikkumalla kevyemmin. Hyviä treenimuotoja stressaavimmille viikoille:

  • Jooga ja Pilates
  • Kehonhuolto
  • Kävely ja lenkkeily
  • Liikkuvuus
  • Kuntosaliharjoittelu, jossa isot kuormittavat liikkeet päälihasryhmiin. Treenaa koko kroppa kerralla: kuntosaliohjelma 2 kertaa viikossa riittää ylläpitämään lihaskuntoa kiireisimpinä viikkoina. 
  • Lihaskuntotreenin voit tehdä niin, että palautukset sarjojen välissä ovat riittävät 30-60 sekuntia riippuen toistoista ja painoista. Riittävät palautusajat sarjojen välissä pitää syketason tarpeeksi matalana.
  • Erityisen tärkeä on pitää huolta riittävästä ravinnon saannista, tasaisin väliajoin, jotta energiataso pysyy tasaisena päivän mittaan.

Pidä liikuntaa yllä, mutta älä anna sen muodostua stressiksi

Kyllä, liikuntaa tulee harrastaa säännöllisesti, mutta myös on otettava huomioon millainen työviikko ja pakolliset menot ovat muuten.

Kun aikaa on vähemmän, ei tarvitse yrittää tunkea kalenteria täyteen ja ahdistua siitä, että ei “kerkeä”. Silloin kannattaa liikkua edes 2 kertaa viikossa. Älä jätä liikkumista kokonaan, sillä kynnys lähteä taas tauon jälkeen liikkeelle kasvaa ja tuntuu vaikeammalta. Kun ylläpidät lihaskuntoasi edes 2 kertaa viikossa, on helppo lähteä liikkeelle taas kunnolla, kun aikaa on enemmän käytettävissä. Kuntotaso ei ehdi laskea ja liikkeelle lähtö tuntuu helpommalta.

Kun on helpompi viikko ja pääset liikkumaan enemmän, voi taas satsata kovatehoisempiin treeneihin, jossa syketasokin nousee korkeammalle.

Kun pystyt harrastamaan liikuntaa 3-5 kertaa viikossa, voit jakaa lihaskuntotreenisi jo pienempiin lihasryhmiin kerralla.

Panosta kokonaisuuteen pitkällä tähtäimellä. Kokonaisvaltaiseen hyvään oloon tarvitaan tasapainoa, jos rääkkäät itseäsi pitkän päivän jälkeen kovatehoisella sykkeennostotreenillä joka kerta, ei mikään ihme, että väsymys alkaa painaa ja stressitasot vaan nousee entisestään.

Mieti omaa jakamista ja liikuntaa sen mukaan.

Muista nämä

  1. Panosta kiireisempinä päivinä ja viikkoina kokonaisuuteen ja lihaskunnon ylläpitoon
  2. Treenaa isot päälihasryhmät jos/kun ehdit käymään vain muutaman kerran kuntosalilla

Hyviä kokonaisvaltaisia liikkeitä

  • Kyykky ja sen eri variaatiot; leveä kyykky, kapea kyykky, etukyykky, takakyykky, askelkyykky…
  • Maastaveto/maastanosto
  • Rinnalleveto
  • Punnerrukset
  • Alatalja, ylätalja, kulmasoutu (selälle)
  • Pystypunnerrus (olkapäät)
  • Penkkipunnerrus (rinta)
  • Core-liikkeitä; esimerkiksi lankkupito, vartalon kierrot…

Luovu tekosyistä

On liian kuuma, on liian kylmä, väsyttää, sataa vettä, salille on niin pitkä matka… Selittelyhän meiltä onnistuu, mutta lakkaa huijaamasta itseäsi. Tunnin treeni tarkoittaa 4 % päivästäsi. Roiku tunti vähemmän netissä ja tehosta ajankäyttöäsi, mm. Ota treeni kamppeet mukaan töihin valmiiksi, nappaa evästä ja lähde töiden jälkeen suoraan treenaamaan.

[likebtn theme="custom" lang="fi" show_dislike_label="1" icon_like_show="0" icon_dislike_show="0" tooltip_enabled="0" i18n_like="Kyllä" i18n_dislike="En" white_label="1" popup_disabled="1" counter_clickable="1" counter_zero_show="1" share_enabled="0"]
Tykätty [likebtn_likes] kertaa
image description
Jasmine Nygren Personal Trainer

Kisakallion urheiluopiston käynyt liikuntaneuvoja ja personal trainer, työskentelen Forever Töölössä Personal trainerina ja ryhmäliikunnanohjaajana. Koen tärkeäksi edistää ihmisten hyvinvointia ja terveyttä. Haluan tuoda ihmisille hyvää oloa liikunnan kautta.

Ajankohtaista