Loppuraskauden eli kolmannen kolmanneksen liikunnan suunnittelu etukäteen on arpapeliä. Matkan varrella saattaa tulla yllättäviä terveydellisiä ongelmia, vaikka olisi tottunut harrastamaan raskastakin liikuntaa. Raskaus saattaa aiheuttaa erinäisiä liikuntaa rajoittavia tekijöitä, kuten liitoskipuja, ennenaikaisia supistuksia, muutoksia verenpaineessa sekä selkä- ja lantiokipuja. Yleensä raskaus ei kuitenkaan estä liikkumista. Loppumetreilläkin voi nauttia liikunnan tuomasta hyvästä olosta ja mielestä.

Jos tunnet olosi hyväksi ja lääkärin toteamia rajoitteita ei ole, voit harrastaa liikuntaa raskauden lopulle asti. Tärkeintä on, että kuuntelet kehoasi tarkoin, mitä se viestittää sinulle. Odottavalle äidille kertyy painoa raskauden aikana keskimäärin 8-15 kiloa ja vartalon painopiste muuttuu etupainotteiseksi. Veri- ja nestemäärät kehossa kasvavat ja rinnat suurenevat. Ei mikään ihme, jos viimeisillään odottava äiti tuntee olonsa kömpelöksi.

Sopivia liikuntamuotoja loppuraskaudelle

Kevyt kuntosaliharjoittelu, kävely, sisäpyöräily, porraskävely, tanssi tai talvella rauhallinen hiihto tasamaalla. Esimerkiksi kuntosalilla voi tehdä kevyillä painoilla seuraavia liikkeitä loppuraskaudesta: vipunostot, ylä- ja alatalja, pystypunnerrus, kyykyt sekä reidenkoukistajat. Liikkeet kannattaa katsoa läpi esimerkiksi ohjaaja kuntosalilla -tunneilla.

Jos tulehdusriskiä ei ole ja kohdunsuu on kiinni, on uinti raskaana olevalle erinomainen laji. Vedessä kömpelöksi muuttunut keho tuntuu huomattavasti kevyemmältä. Keppijumppa on myös sopivan kevyttä raskauden loppuvaiheessa. Se tekee hyvää muun muassa keskivartalolle ja rintarangalle. Rajuja, riuhtovia liikkeitä ja kontaktilajeja kannattaa vältellä.

Liikunnan jälkeen kannattaa muista huolellinen venyttely. Raskaana olevalle siitä on erityistä hyötyä sekä keholle että mielelle. Jooga on myös oivallinen tapa pysyä vetreänä, tosin venyttelyssä ja joogassa on hyvä muistaa etteivät kaikki liikkeet onnistu suuren vatsanseudun vuoksi. Rauhallisesti kokeillen löytää kyllä itselleen sopivat liikkeet ja asennot.

Liikunnan jatkaminen loppumetreille on myös synnytyksen kannalta hyödyllistä. Mitä paremmassa fyysisessä kunnossa äiti on, sen paremmin synnytyksen jaksaa, vaikka se pitkittyisikin jostain syystä. Palautuminenkin on nopeampaa.

Liiku vähintään 15 minuuttia päivässä kolmena kertana viikossa. Vältä selinmakuuta, koska kohtu painaa tällöin sydämeen palaavia suuria verisuonia. Keskeytä liikunta jos tunnet säännöllisiä tai kivuliaita supistuksia, silloin tällöin tuntuvat kevyet supistukset ovat yleensä normaaleja. Huimaus, päänsärky ja hengenahdistus kannattaa ottaa tosissaan ja lopettaa liikkuminen välittömästi.

Nauti elämästä myös raskaana ollessasi ja harrasta sinulle sopivia liikuntamuotoja mahdollisuuksien mukaan koko raskauden ajan!

[likebtn theme="custom" lang="fi" show_dislike_label="1" icon_like_show="0" icon_dislike_show="0" tooltip_enabled="0" i18n_like="Kyllä" i18n_dislike="En" white_label="1" popup_disabled="1" counter_clickable="1" counter_zero_show="1" share_enabled="0"]
Tykätty [likebtn_likes] kertaa
image description
Forever Forever-kuntoklubit

Ajankohtaista