Kuntosaliharjoittelu voidaan toteuttaa monella eri tavalla. Jotta kehittyminen olisi optimaalista omiin tavoitteisiin nähden, on kuitenkin huomioitava monia asioita. Seuraavaksi haluan esitellä kaksi erilaista lähestymistapaa painojen nosteluun: bodailu ja voimailu.
Bodailulla tarkoitan harjoittelua, jossa painoja nostellaan lihasten kasvattamisen vuoksi. Päämääränä on kehittää tiettyjä lihaksia ja lihasryhmiä tietyn kokoisiksi ja mallisiksi. Treenissä on usein jotain painopistealueita, joihin harjoittelija haluaa enemmän huomioita. Naisilla nykytrendin mukaan treenaillaan pakaraa ja olkapäitä, miehillä ehkä enemmän käsivarsia, rintaa ja selkää.
Bodailutyyppisessä treenissä liikkeet ovat hyvin eristettyjä: hauiskääntöä tehdään useilla eri kulmilla, tangolla, käsipainoilla, taljassa jne. Haetaan hyvä polte ja pumppi lihakseen. Lihas väsytetään suhteellisen pitkillä sarjoilla loppuun, ja sarjat pyritään tekemään niin, ettei enää yhtään enempää olisi tullut – saatetaan tehdä myös ns. pakkotoistoja. Bodailuharjoittelussa on äärimmäisen tärkeää, että työ tehdään oikealla lihaksella! Oma Personal Trainer varmistaa oikeat tekniikat ja valvoo harjoittelua, jotta treeni menisi perille.
Toinen lähestymistapa voidaan nimetä vaikka voimailuksi eli treenataan liikettä. Liikkeet ovat usein koko kroppaa haastavia moninivelliikkeitä, joissa tekniikka on hyvin haastavaa ja vaatii paljon harjoittelua. Painoja nostellaan, koska halutaan saada mahdollisimman suuri paino tietyllä toistomäärällä haluttuun asentoon. Totta kai näissäkin liikkeissä tulee aktivoida oikeat lihakset, jotta liike onnistuu. Oikeiden lihasten ja liikeketjujen syttyminen oikeaan aikaan myös takaa mahdollisimman suuren painojen liikuttelun voimatasoihin nähden. Tällaisessa harjoittelussa toistomäärät ovat usein vähäisempiä ja painot ovat järeämpiä. Treinerin tuki ja liikesarjojen opettaminen on äärimmäisen tärkeää näissä liikkeissä!
Bodailutyyppisessä harjoittelussa päämäärä on usein ulkonäöllinen. Toisaalta harjoittelijan ollessa vasta-alkaja on hyvä aloittaa harjoittelu ns. bodailutyyppisellä treenillä, jotta lihaksiston hermotusta saataisiin parannettua. Voimailutyyppistä harjoittelua tehdään enemmän urheilumaailmassa, mutta miksei se sopisi myös kuntoilijalle. Esittelin nämä kaksi lähestymistapaa nyt ääripäistään – kuntosalilla näitä voi hyvin toteuttaa limittäin ja sekaisin, jolloin harjoittelu on varmasti monipuolista.