Unen vaikutus fyysiseen terveyteen on kiistatta merkittävä. Joskus me kuitenkin vähättelemme unen tarvettamme ja sen merkitystä omaan fyysiseen suorituskykyymme. Ei kannattaisi. Panostamalla unen määrään ja laatuun, voit saada hurjan paljon lisää itsellesi. Unen terveyshyödyt ovat merkittävät ja saat hyvän unen avulla jopa lihakset kasvamaan paremmin.
Mikä sitten on oikea määrä unta? Moni luulee, että toiset meistä tarvitsevat vain 5-6 tuntia unta yössä. Se ei kuitenkaan riitä kenellekään. Jokainen aikuinen ihminen tarvitsee unta vähintään 7-9 tuntia yössä. Harva meistä kuitenkaan nukkuu niin paljon arkena. Nukkumaan mennään myöhään ja töihin herätään ajoissa. Arjen kiireet ja hektisyys vaikeuttavat pitkän ja laadukkaan unen onnistumista. Laadukas uni kuitenkin auttaa stressinhallintaan ja arjessa selviämiseen. Kiireistä huolimatta, nukkuminen kannattaa. Huonosti nukuttu yö lisää tutkitusti ihmisen stressiä.
Yksi hyvin nukuttu yö ei myöskään riitä. Unen tulisi olla tarpeeksi pitkäkestoista ja laadukasta säännöllisesti. Tärkein nukkumisen vaihe on syvä uni. Syvää unta pitäisi saada yössä noin 1-2 tuntia. Urheilija ja intohimoinen liikkuja tarvitsevat sitä enemmän kuin vähemmän aktiiviset. Kun lasketaan yhteen eri univaiheet, hyvää unta pitäisi olla yhdessä yössä noin neljä tuntia. Lyhyet yöunet, missä uni on tasaista ja katkeamatonta, voivat olla paremmat kuin pitkä uni, missä paljon heräilyä.
Unitutkijoiden mukaan noin 40 prosenttia meistä on aamuvirkkuja ja 30 prosenttia aamu-unisia.
Ollessasi dieetillä, on nukkuminen erittäin tärkeää. Jos et nuku kunnolla, elimistösi laihduttaa 70 % lihasmassasta, eikä suinkaan rasvasta. Tämä siksi, koska elimistö säästelee rasvoja, kun unta ei ole vuorokaudessa tarpeeksi. Jos haluat säilyttää lihaksesi tai olet kasvattamassa niitä entisestään, pidä huolta hyvistä yöunista.
Unen ja loukkantumisen välillä on havaittu myös yhteys. Loukkaantumisia sattuu todennäköisemmin sille, joka nukkuu liian vähän yössä. Hyvä treeniputki voi katketa huonosti nukuttujen öiden vuoksi. Hyvin nukuttu yö lisää suorituksen tehoa 20-30 %. Tämä on merkittävä asia treenaajalle.
Liian vähäisen unen vaikutukset ulottuvat muuallekin kuin kuntoiluun. Mies joka nukkuu yössä 5-6 tuntia, on testosteronitaso 10-vuotta vanhemman miehen tasolla. Voimme sairastua todennäköisemmin, jos nukumme huonosti, sillä immuunijärjestelmämme ei toimi yhtä hyvin silloin, jos unta on liian vähän. Riittävä yöuni pitää ihon kimmoisana ja piirteet nuorekkaina. Hyvä uni onkin paras lääkejuonteisiin ja tummiin silmänalusiin. Siitä varmaankin on tullut käyttöön sanonta “kauneusunet”.
Hyvin nukutun yön jälkeen vireystaso nousee, mieliala kohoaa ja oppiminen sekä muistaminen helpottuvat. Jokainen meistä varmasti tietää sen fiiliksen, kun on nukkunut oikein hyvät yöunet ja herää aamulla hyväntuulisena. Miksi emme antaisi sitä tunnetta itsellemme useammin, jos siihen vain on mahdollisuus?
Haasta itsesi nukkumaan paremmin. Katso kalenteristasi seuraava hyvä hetki, jolloin voisit ottaa unirytmisi taas haltuun ja tarjota itsellesi ison annoksen puhdasta terveyttä. Kesäloma tai syysloma voisi olla tähän kokeiluun hyvä hetki. Älä odottele kuitenkaan turhan pitkään, sillä kun pääset hyvän unen makuun, et luultavasti halua luopua siitä enää koskaan.
Ota tavoitteeksi, että nukut joka ikinen yö 7-9 tuntia katkeamatonta unta. Jos unesi on syystä tai toisesta katkonaisempaa, nuku enemmän. Seuraa samalla kuntoilusi edistymistä. Nouseeko rauta yllättäen paremmin, taittuuko pidempi lenkki? Todennäköisesti huomaat vaikutuksen jo suhteellisen nopeasti. Ihania unia ja nousujohteista kuntoilua hyvin nukkuneena!