Tuijotatko liikaa vaa’an lukemia? Entä painoindeksiäsi? Joskus painon seuraaminen lähtee niin sanotusti lapasesta ja siitä tulee pakkomielle. Ihanteellinen painoindeksi eli BMI (body mass index) on hyvinkin yksilöllinen. Samaan painoindeksiin mahtuu erikokoisia naisia, joten tuloksesta ei kannata välittömästi huolestua. Mikä on toiselle hyvä, voi toiselle olla huono. Painoindeksi on toki hyvä mittari, mutta sitä seuratessa kannattaa huomioida seuraavat asiat:

  • Muista, ettei ole olemassa tarkkaa ihannepainoa, vaan ihannepaino voi vaihdella eri ihmisillä suurestikin.
  • Ihmiset ovat eripituisia, joten pelkkä paino ei kerro, oletko yli- tai alipainoinen. Painoindeksikään ei heti kerro kaikkea hyvinvoinnistasi, vaan siinä tulee huomioida muitakin asioita kuin vain pituus ja paino.
  • Painoindeksin avulla arvioidaan pituuden ja painon suhdetta. Jotta painoindeksi olisi tasapuolinen kaikille, ei painoa voi jakaa vain pituudella. Pituuden neliöinti painoindeksin laskussa on paras keino saavuttaa vertailukelpoiset tulokset. Jos olet 165 cm pitkä, pituus lasketaan 1,65 x 1,65 = 1,65². Painoindeksi lasketaan siis paino jaettuna pituuden ”neliö”. Eli jos olet esimerkiksi 165 cm pitkä ja painat 70 kiloa, lasketaan painoindeksi näin: 70 : 1,65² = 70 : (1,65 x 1,65)= 70 : 2,72 = 25,7.

Painoindeksi ja ihannepaino

Ihannepainoa tavoiteltaessa pelkän painon mittaamisen sijaan, kannattaa laskea painoindeksi. Painoindeksin luokittelun avulla näet, mihin luokkaan oma painosi sijoittuu. Painoluokkien sisällä on vaihtelevuutta, joten pieni painon jojoilukaan ei välttämättä siirrä sinua automaattisesti luokasta toiseen. Painon vaihtelukin siis sallitaan, jos haluat pysyä ihannepainossasi. Painoindeksi luokitellaan seuraavalla tavalla:

  • alle 15 = sairaalloinen alipaino
  • 15-17 = merkittävä alipaino
  • 17-18,5 = normaalia alhaisempi paino
  • 18,5-25 = normaali paino (ihannepaino)
  • 25-30 = ylipaino eli lievä lihavuus
  • 30-35 = merkittävä lihavuus
  • 35-40 = vaikea lihavuus
  • yli 40 = sairaalloinen lihavuus

 

Pituus ja paino ei kerro kaikkea

Painoindeksin laskentakaavassa tulee ottaa huomioon myös muitakin asioita kuin paino ja pituus. Ihmisen ruumiinrakennetta tarkasteltaessa voi painoindeksi heittää häränpyllyä. Normaalipaino voi vaihdella jopa parikymmentä kiloa. Lihaksikkaan ihmisen painoindeksi voi näyttää korkeitakin tuloksia, jotka painoindeksimittarilla katsotaan ylipainoksi. Tällöin kokonaisuus ratkaisee. Lihaksien määrä otetaan tuloksessa huomioon.

Keskivartalolihavuus voi taas tuoda normaalipainoisen tuloksen, mutta ruumiinrakennetta tarkasteltaessa on huomioitava kuitenkin, että keskivartalon rasvakertymä on terveydelle huono asia. Nesteen kertyminen elimistöön ei juurikaan vaikuta painoindeksiin ellei kyseessä ole jokin sairaus, joka kerryttää nestettä huomattavia määriä. Myös ikä huomioidaan painoindeksiä mitatessa. Kasvavilla lapsilla on eri painoindeksimittari kuin yli 18-vuotiailla aikuisilla. Iäkkäämmillä ihmisillä lievä ylipaino ei vielä merkittävästi lisää sairauksien vaaraa.

Painoindeksi antaa siis hyvää osviittaa siitä, ovatko elämäntavat kunnossa. Pakkomielteinen vaa’an lukemien vahtaaminen kannattaa vaihtaa enneminkin peilikuvan tarkasteluun. Jos olo on hyvä ja energinen ja peilissä näkyy jokseenkin sopusuhtainen vartalo, ovat asiat todennäköisesti hyvällä mallilla terveyttä ajatellen. Painoindeksi on hyvä apukeino, jos haluat saavuttaa ihannepainon.

Kuntoile 3 pv maksutta

Kokeile kuntosalia ja ryhmäliikuntatunteja veloituksetta.

Hyödynnä etu

[likebtn theme="custom" lang="fi" show_dislike_label="1" icon_like_show="0" icon_dislike_show="0" tooltip_enabled="0" i18n_like="Kyllä" i18n_dislike="En" white_label="1" popup_disabled="1" counter_clickable="1" counter_zero_show="1" share_enabled="0"]
Tykätty [likebtn_likes] kertaa
image description
Forever Forever-kuntoklubit
image description

Kokeile 3 päivää veloituksetta

    TULE TUTUSTUMAAN


    Oletko kiinnostunut treenaamisesta Premium-klubillamme, mutta tahdot tutustua tiloihin ensin? Onnistuu! Jätä yhteystietosi, niin kuntoneuvojamme ottavat yhteyttä ilmaista tutustumista varten.


    Etunimi:

    Sukunimi:

    Puhelin:

    Sähköposti:

    Kyllä, haluan hyvinvointivinkkejä ja tietoja tarjouksista sähköpostitse. Viestejä noin yksi viikossa, uutiskirjeet voi perua milloin tahansa.

    Keskus

    Ajankohtaista