Kesä, helle ja turvotus kuuluvat yhteen, vai kuuluvatko?

Kuten kesä ja hyttyset kuuluvat yhteen, niin saapuu helteiden mukana myös turvotus. Onneksi turvotuksen ilmenemiseen voi vaikuttaa.

Nilkat turvoksissa, turvonnut vatsa, sormetkin näyttävät tasapaksuilta nakeilta. Ei tunnu eikä näytä hyvältä. Nesteenpoisto mietityttää monia etenkin kesäisin, mutta mitä tehdä; mikä auttaa turvotukseen?

Alkuun rohkaisevat sanat: Vaikka turvotuksen takana ovatkin kesä ja helle, ovat ne vain laukaisevia tekijöitä. Keho on kesällä kovilla ja se kaipaa tukea, jotta se toimisi kuumalla kelillä yhtä hyvin kuin viileällä. Varsinaisiin turvotuksen aiheuttajiin voi ja kannattaa vaikuttaa omilla valinnoillaan.

Mikä aiheuttaa turvotusta?  

Turvotuksen takana on useimmiten nestetasapainoon häiriintyminen – lähinnä nesteen kertyminen kehoon. Elimistö ylläpitää nestetasapainoa monimutkaisen järjestelmän avulla. Se valvoo tarkasti, kuinka paljon nestettä siirtyy solujen ja kudosten välillä. Kun tasapaino häiriintyy, nestettä siirtyy solujen ja kudosten ulkopuolelle ja se saa aikaan turvotusta.

Kesällä merkittävin ulkoinen häiritsevä tekijä on lämpötilan nousu. Kuumuus voi aiheuttaa verisuonten laajenemista, mikä hidastuttaa verenkiertoa, jolloin verisuonten seinämät voivat tulla läpäisevimmiksi. Nestettä siirtyy kudoksiin ja olo on sen mukainen.

Lämpimän sään lisäksi häirintää tulee tehtyä myös itse. Kesällä tekee monesti mieli maustettua ja suolaista ruokaa, tiriseviä makkaroita ja marinoituja ribsejä. Ja vaikka söisi kasviksia, on niitäkin kesällä mukava tuunata vähän maukkaammiksi.

Suola kuitenkin sitoo itseensä vettä ja se tunnetusti turvottaa. Niin sanottu suolaturvotus näkyy erityisesti jaloissa ja käsissä.

Kesällä myös muu käyttäytyminen saattaa muuttua. Moni intoutuu liikkumaan ja syömään terveellisesti, mutta helle saattaa vaikuttaa myös toisin päin. Liikkuminen jää vähäiseksi ja itsestä huolehtimisesta pidetään muutoinkin vähän lomaa. Kesällä voi tulla vastaan myös enemmän tilanteita, joissa seisotaan tai istutaan pitkään.

Näin käy esimerkiksi matkustaessa tai juhlatilaisuuksissa. Staattinen asento häiritsee normaalia verenkiertoa ja seurauksena ovat turvonneet nilkat.

Rivien välistä voi jo lukea, että mikäli haluaa estää tai vähentää kesäistä turvotusta, kannattaa huolehtia riittävästä nestetasapainosta, terveellisestä ruokavaliosta ja ylläpitää liikkuvaista elämäntapaa.

Suola sitoo nestettä

Kuten edellä todettiin, merkittävä turvotuksen aiheuttaja on suola. Suolaisten herkkujen ja pikaruokien sijaan kannattaa keskittyä monipuoliseen ruokavalioon, joka sisältää runsaasti tuoreita, nestepitoisia hedelmiä, vihanneksia ja muita kasvikunnan tuotteita.

Näillä ruoka-aineilla on luonnollinen ylimääräistä nestettä poistava vaikutus. Esimerkkinä loistavasta kesäherkusta on vesimeloni. Se on terveellistä, maukasta ja kesäisin myös edullista syötävää, joka korvaa mainiosti hikoilussa menetettyä nestettä.

Kun puhutaan turvotusta aiheuttavasta suolasta, sillä tarkoitetaan maustehyllystä löytyvää suolana myytävää valkoista natriumkloridi-suoloa. Sen liiallista saantia pitää välttää. Suoloja on kuitenkin monenlaisia, kuten kalium, kalsium ja magnesium ja niitä tulisi taasen saada riittävästi. Näitä suoloja saa erityisesti kasvikunnan tuotteista ja niitä on lisätty muun muassa kivennäisvesiin ja elektrolyyttijuomiin.

Tuore uskomus siitä, että kesäkuumalla kannattaa syödä sipsejä, koska hikoillessa menettää suoloja ei pidä paikkansa kuin muutaman sipsin ajan. Pussillisesta sipsejä ajautuu kehoon helposti moninkertainen määrä suolaa menetettyyn verrattuna – turhien kaloreiden lisäksi. Kesäkuumalla sipisien sijaan kannattaakin napata evääksi vaikka elektrolyyttejä, eli suoloja sisältävä kivennäisvesi, voileipä ja hedelmiä.

Vanha sanonta taas veden parhaudesta janojuomana pitää täysin paikkansa. Vaikka kuulostaakin ristiriitaiselta tankata itseensä nestettä, jotta välttyisi nesteiden kertymiseltä, toimii asia itse asiassa toisinpäin. Kun juot riittävästi vettä, kehosi ei pidättele nestettä tietäessään saavansa sitä riittävästi ulkoapäin. Juomaveden lisäksi voit kokeilla myös erilaisia yrttiteitä, kuten nokkosta ja voikukkaa, joilla on diureettisia, eli nestettä poistavia ominaisuuksia.

Nesteen kertymisen lisäksi moni kokee turvotusta, joka johtuu suolistoon pakkautuneesta kaasusta. Yksi yleinen turvotusta aiheuttava ruoka-aine on vehnä ja sen sisältämä gluteeni. Vaikka esimerkiksi pizza onkin hyvää, saattaa sen sisältämä suola ensin kerätä kroppaan sitä nestettä ja sen jälkeen taikinan sisältämä gluteiini ärsyttää vielä suolistoa kerryttämällä kaasua suolistoon – vaikka varsinaisesta keliakiasta ei kärsisikään.

Testaa tästä, sopisiko vähähiilihydraattinen ruokavalio sinulle.

Liikunnan merkitys turvotukseen

Myös liikunnalla on myös suuri merkitys turvotuksen ehkäisyssä ja vähentämisessä. Säännöllinen liikunta aktivoi lihaksia supistumaan ja ojentumaan vuorotellen aikaansaaden niin sanotun lihaspumppuvaikutuksen. Lihakset siis kirjaimellisesti pumppaavat ylimääräistä nestettä ja kuona-aineita pois kehosta. Sen lisäksi liikunta vauhdittaa veren ja lymfa- eli imunesteiden kiertoa ja lisää myös hikoilua, jotka erikseen ja yhdessä auttaa taasen auttavat poistamaan ylimääräistä nestettä ja kuona-aineita kudoksista.

Vältä helteellä kuitenkin liiallista rasitusta ja pidä huolta riittävästä nesteytyksestä, sillä nestehukka ilmoittaa itsestään vasta silloin, kun nestevajaus on jo päällä. Muistathan myös, että ilmastoidut kuntosalit tarjoavat mainion pakopaikan kuumottavilta kesähelteiltä.

Ja vaikket niin aktiivisesti urheilisikaan, pysy kuitenkin aktiivisena. Kävely, venyttely ja asennon vaihtaminen vähän väliä ylläpitää verenkiertoa ja estää nesteiden kertymistä kudoksiin.

Estä jalkojen turvotus – vinkkejä

Edellä mainittujen keinojen lisäksi erityisesti jalkojen turvotuksen helpottamiseksi voit kokeilla seuraavia keinoja:

  • Nosta jalat ylös. Vauhdita verenkiertoa asettamalla jalkasi korokkeelle tai tyynylle siten, että ne ovat sydämen tasolla tai hieman korkeammalla.
  • Liiku ja venyttele. Kevyt liikunta, kuten kävely ja jalkojen venyttely voivat auttaa stimuloimaan verenkiertoa ja vähentämään turvotusta.
  • Kylmähoito. Levitä kylmä pakkaus tai kääre turvonneille jaloille. Kylmä supistaa verisuonia ja vähentää turvotusta.
  • Vältä pitkää paikallaan seisomista tai istumista. Jos kuitenkin joudut pysymään aloillasi, uhmaa ohjeita, pidä taukoja ja liiku.
  •  Käytä puristussukkia. Puristussukat puristavat kevyesti alaraajoja, mikä estää nesteitä pakkautumasta alakertaan.

Vältä vatsan turvotus – vinkkejä  

Suolan välttämisen ja riittävän nesteiden saannin lisäksi voit kokeilla seuraavia keinoja erityisesti vatsan alueen turvotuksen estämiseksi:

  • Syö pienempiä aterioita useammin. Tasainen ruoan saanti pitkin päivää auttaa välttämään liiallista ruoan kertymistä vatsaan kerralla.
  • Vältä nopeaa syömistä. Nopeasti syödessä tulee hotkittua myös ilmaa, mikä saattaa aiheuttaa vatsan turvotusta.
  • Vältä ilmavaivoja aiheuttavia ruokia: Ilmavaivat, eli kaasun kertyminen suolistoon aiheuttaa turvotuksen tunnetta. Ruoka-aineita, joilla on tällaisia taipumuksia ovat muun muassa pavut, kaali, sipulit ja tietyt maitotuotteet.
  • Juo riittävästi vettä: Riittävä veden juominen auttaa ylläpitämään ruoansulatusjärjestelmän toimintaa ja voi estää ummetusta, joka voi aiheuttaa vatsan turvotusta.

Vai onko kyseessä ödeema?  

Normaalissa tilanteessa nestettä poistuu soluista ja kudoksista yhtä paljon kuin sinne kertyy, mutta joskus tasapaino häiriintyy. Lievä ja tilapäinen turvotus on harmitonta ja sen ilmenemiseen voi vaikuttaa edellä mainituin keinoin.

Ödeemaksi kuitenkin kutsutaan tilaa, jossa kehossa nesteen kertyminen elimistöön on epänormaalia. Turvotusta voi esiintyä etenkin jaloissa, käsivarsissa, kasvoissa ja vatsassa. Joissain tapauksissa saattaa esiintyä myös kipua tai liikuntarajoituksia.

Ödeema kiusaa etenkin ikääntyneitä ja enemmän miehiä kuin naisia. Se on myös tavallinen raskauden ja vaihdevuosien aikana.

Ödeeman suhteen on tärkeä selvittää, mistä se johtuu. Mahdollisia tekijöitä ovat esimerkiksi nestetasapainon, verenkierron tai imusuoniston häiriöt, erilaiset tulehdukset, sairaudet tai vammat. Myös raskauden aikana nestetasapaino muuttuu ja lisääntynyt veritilavuus voi aiheuttaa turvotusta erityisesti jaloissa.

Yhteenvetona voidaan todeta, että turvotus on yleinen kesävaiva, mutta sitä voi välttää ja lievittää monin eri keinoin. Terveellinen ruokavalio ilman liiallista suolankäyttöä, riittävä veden juominen, säännöllinen liikunta ja fyysinen aktiivisuus ovat kaikki tehokkaita tapoja pitää turvotus kurissa.

Muista kuitenkin, että jos turvotus jatkuu pitkään tai siihen liittyy muita oireita, saattaa olla hyvä kysyä lääkärin mielipidettä.

Aloita treenaaminen Foreverillä

Liity nyt

[likebtn theme="custom" lang="fi" show_dislike_label="1" icon_like_show="0" icon_dislike_show="0" tooltip_enabled="0" i18n_like="Kyllä" i18n_dislike="En" white_label="1" popup_disabled="1" counter_clickable="1" counter_zero_show="1" share_enabled="0"]
Tykätty [likebtn_likes] kertaa
image description
Forever Forever-kuntoklubit