Olin viime viikolla Lontoossa Performance Matrix -ammattilaisten tapaamisessa. Tarkoituksena oli osanottajien kesken jakaa ajatuksia siitä kuinka voimme toteuttaa “Movement health” -ajatusta kukin omassa maassamme.

Movement health on tietoisuutta omasta kehosta: kuinka seisomme, kävelemme, istumme tai harrastamme liikuntaa ilman, että teemme väärillä liikemalleilla hallaa kehollemme. Se ei ole itsestäänselvyys, vaan koko elämän kestävä panostus. Suomessa ei ole suoraa vastinetta Movement Health -termille. En aio käyttää suoraa käännöstä tästä, vaan pitäydyn termissä kunnes keksin sille vastaavan version suomeksi.

Minulle Movent health -ajatusmaailma on hyvin selvä, samoin kollegoilleni maasta riippumatta. Mutta miten saamme asiakkaamme ymmärtämään saman asian? Tämä on jokaisessa maassa yhtä suuri haaste.

Liike on aina ihmiselle terveellistä. Ongelmat syntyvät kun liikettä ei ole tarpeeksi, liikumme yksipuoleisesti, tiedostamattamme väärin tai välinpitämättömästi. Seurauksena lyhyellä ja pidemmällä aikavälillä on kipu tai liikerajoitus.

Movement health ei toteudu yhdelläkään ihmisellä automaattisesti.

Sen toteutumiseen voimme kuitenkin vaikuttaa itse, kunhan saamme riittävästi tietoa siitä miten muokata omaa käyttäytymistämme. Fysioterapiaan hakeudutaan vasta kun ongelma on riittävän häiritsevä. Lähes yhtä usein ihminen saa jonkin asteisen avun ongelmaansa, mutta harvoin pysyvästi.

Ihminen tarttuu liian harvoin ongelmaansa pitkäjänteisesti. Syitä on monia ja niillä voidaan spekuloida maailman tappiin saakka, mutta peiliin täytyy meidän ammattilaistenkin katsoa. Me tyydymme liian helposti olemaan ongelman hoitajia, kun meidän tulisi kääntää tilanne asiakkaalle mahdollisuudeksi vaikuttaa itse.

Liian usein asiakas palaa vanhoihin tuttuihin tapoihin, kun kipu ei ole enää häiritsevää.

Movement health -ajatus toteutuu parhaiten kun fysioterapeutin tapaamisen yhteydessä luodaan asiakkaan kanssa suunnitelma siitä, millä keinoin vältetään ongelman uusiutuminen. Fysioterapeutin Movement health-suunnitelmassa huomioidaan niin arjessa toimiminen kuin omien heikkouksien tiedostaminen harrastuksissa. Jatkuvuuden kannalta tärkeää on sopia fysioterapeutin kanssa säännölliset tapaamiset tilanteen arvioimiseksi ja omien tavoitteiden seurantaan.

Movement healthia voidaan hyvin verrata suun hygieniaan;

lapsena vanhemmat opettavat lapsen huolehtimaan hampaiden kunnosta kaksi kertaa päivässä kahden minuutin ajan. Me kaikki ymmärrämme mitä tapahtuu, mikäli tämä elintärkeä rutiini jää toteutumatta. Samaan päämäärään meidän tulisi myös päästä liikkeen kanssa. Huolehtimalla säännöllisesti omassa vartalossa ilmenevien virheellisten liikemallien syntymisestä, vältämme turhat sairauspoissaolot, kipujaksot ja operaatiot. Tämän mallin voittaja on vain ja ainoastaan ihminen itse.

Vaatii työtä saada ihminen huolehtimaan vartalonsa virheellisistä liikemalleista yhtä säännöllisesti kuin hampaiden harjaamisesta.

Meillä kaikilla on yhteisenä haaveena elää pitkä ja terve elämä. Se onnistuu kun käärimme hihat Movement healthin puolesta.

[likebtn theme="custom" lang="fi" show_dislike_label="1" icon_like_show="0" icon_dislike_show="0" tooltip_enabled="0" i18n_like="Kyllä" i18n_dislike="En" white_label="1" popup_disabled="1" counter_clickable="1" counter_zero_show="1" share_enabled="0"]
Tykätty [likebtn_likes] kertaa