Tasapaino tarkoita yleisesti tilaa, jossa eri suuntiin vaikuttavat muutosta aiheuttavat tekijät kumoavat toisensa. Lihastasapaino on monelle terminä tuttu, mutta se sisältää huomattavasti enemmän kuin nimi kertoo. Tiettyjen lihasten tarkoitus on stabilisoida niveliä ja toisten työ mobilisoida, eli liikuttaa niveliä. Luut, nivelet ja lihakset kuormittuvat optimaalisella tavalla kun kehon osat ovat oikeassa linjassa. Oikea linjaus on mahdollista vain silloin kun paino/kuormitus jakautuu tasaisesti lihasten ja nivelten välissä.
Lihasepätasapaino aiheuttaa erilaisia ongelmia. Ne johtuvat tiettyjen lihasten huonosta kunnosta tai liian hyvästä liikkuvuudesta suhteessa toisten lihasten liialliseen kireyteen. Eli liian kireät lihakset vetävät kehoa/niveliä väärään asentoon, (esim. rintalihas) ja liian liikkuvat /huonokuntoiset lihakset antavat liikaa siimaa (yläselän lihakset). Huono lihastasapaino voi olla seurausta esimerkiksi vääränlaisesta ja liian yksipuolisesta voimaharjoittelusta, jolloin lihaksisto kehittyy toispuoleisesti aiheuttaen suuremman riskin saada erilaisia urheilu – ja lihasvammoja.
Olkapään tukena on pikkulihaksia, jotka toimivat nivelsiteen tavoin ja pyrkivät pitämään olkaluun paikallaan lapaluun nivelkupin keskellä. Jos nämä pikkulihakset ylikuormittuvat tai vaurioituvat, seurauksena on mekaniikan muuttuminen, liikerajoitus tai kipu.
Terveen olkapään perusta on lapaluun liikkeen hyvä hallinta, olkapään pikkulihasten voima ja kestävyys. On arvioitu, että jopa 90 % olkapään kivuista johtuu nivelkapselin ulkopuolella olevasta pehmytkudoksen vauriosta. Niitä aiheuttavat epätasapaino lihasten välissä.
Ennaltaehkäisy kannattaa, koska olkapäävaivat kroonistuvat helposti ja usein on hankalaa määritellä vaivaa aiheuttava kudos.
Meillä kaikilla on “lempiharjoituksia”. Ihminen tykkää yleensä tehdä asioita, joissa on hyvä ja vähemmän asioita, joissa ei ole niin hyvä. Se johtaa usein tilanteeseen, missä ihminen treenaa enemmän lihaksia, mitkä ovat jo valmiiksi vahvemmat.
Esimerkki: Jukka, mies, toimistotyöntekijä, 35v
Jukka on toimistotyöntekijä, joka kärsii niska- ja olkapään kivuista. Hän pitää kovasta salitreenistä ja treenaa tällä hetkellä kaverille tehdyn kuntosaliohjelman mukaan. Jukan lempiliike on penkkipunnerrus, jota hän on tehnyt viimeiset puoli vuotta. Hän on tosi ylpeä rintalihasten kehittyneestä voimasta ja ulkonäöstä.
Jukka istuu pitkiä päiviä koneella tai ajaa autolla. Sen takia hänen olkapään etuosan lihakset ja rintalihakset ovat kireät. Jukan rintalihas on kovan penkkipunnerrusharjoittelun jälkeen selvästi vahvempi (“lyhyt”-kireä) kuin hänen yläselän ja olkapään takaosan lihakset (“pitkä”-heikko). Lyhyt rintalihas vetää olkapäitä vielä enemmän eteenpäin ja alas, kuormittaa hartiaseudun lihaksia ja ahtauttaa olkanivelen tilaa. Samalla yläselän lihakset eivät pysty aktivoitumaan kunnolla ja tarjoamaan vastavoimaa rintalihaksille. Eli Jukan lempiharjoitus pahentaa samaan aikaan hänen kipujaan ja voi aiheuttaa vakavia ongelmia olkanivelessä.
Ratkaisu
Tee tasapainottavia liikkeitä vastapainoksi yksipuoliselle harjoittelullesi/työasennollesi saadaksesi lihaksesi tasapainoon.
Esim. Jooga ja pilates ovat hyviä lihastasapainoa parantavia treenejä, mutta kaikki eivät pidä niistä. Lihastestit ja lihastasapainokartoitukset ovat nykyään hyvä keino selvittää tilanne, ennen kuin aloitat treenaamaan itsenäisesti, (niitä tekevät esim. fysioterapeutit, personal trainerit ja valmentajat). Myös Fustra on viime vuosina ollut yksi suosituimmista liikuntalajeista, jossa koulutettu ohjaaja testaa lihastesi voimaa ja liikkuvuutta, sekä valitsee sen perusteella sinulle sopivan ohjelman ja liikkeet. Harjoittelun avulla lihasten voima, liikkuvuus sekä tasapaino paranevat merkittävästi.
VINKKI: Etsi itsellesi sopiva laji ja sen valmentaja, testaa kuntosi ja nauti turvallisesta liikunnasta!