Kuntosali vai ryhmäliikunta? Valitse molemmat. Haasta rutiinisi ja kehitä monipuolista voimaa energisellä ja virkistävällä ryhmäliikunnalla!
Maailmalla trendaa ryhmässä tehtävä voimaharjoittelu, eikä ihme, sillä moni kuntosalikävijä kaipaa ryhmäharjoittelun yhteisöllisyyttä ja moni ryhmässä liikkuja puolestaan dynaamista voimatreeniä.
Myös lihaskuntoilun suhteen aloittelijat ovat löytäneet voimaharjoittelutunneilta oivan reitin sujahtaa sisälle salimaailmaan. Voimien kasvattaminen kiinnostaa, mutta omin päin salilla seikkailu ei niinkään. Personal Trainerin pyytäminen apuun on yksi vaihtoehto, mutta ammattitaitoista ohjausta saa myös voimaharjoittelutunneilta. Valmentaja ohjaa tarvittaessa kohti oikeita tekniikoita, sopivia vastuksia ja antaa myös vaihtoehtoja tekemiseen, joten voimaharjoittelutunneille voi tulla mukaan, vaikkei erottaisi maastavetoa pystypunnerruksesta.
Porukassa tehty voimatreeni paitsi tehokasta, myös hauskaa ja yhteisöllistä, ja se on yhdistelmä, jolla on monenmoisia etuja verrattuna yksin puurtamiseen.
Jos tekeminen on hauskaa, auttaa se ylittämään itsensä ja antamaan itsestään enemmän, ja se tekee tekemisestä tehokasta. Mukava tunne lisää motivaatiota ja auttaa sitoutumaan työskentelyyn ja se taasen tekee siitä tekemisestä myös kestävää.
Ja sellaisiahan ryhmäliikuntatunnit ovat, mukavia. Mukavuus syntyy monesta tekijästä, yhdessä tsemppaamisesta, ryhmädynamiikasta, pienistä hetkistä ja isoista onnistumisista. Treenatessa saa kannustusta ja tukea paitsi ohjaajalta, myös kanssatreenaajilta. Kun näkee muidenkin onnistuvan, motivoi se antamaan myös itse parastaan. Ryhmässä jaettu onnistuminenkin on usein moninkertainen onnistuminen.
Ilon ja tehokkuuden lisäksi ryhmätreenit ovat monipuolisia sisältäessään erilaisia treenikonsepteja ja vaihtelevia harjoituksia. Monipuolisuus haastaa kehon ja tuo tekemiseen aivan uutta virtaa.
Etua on myös säännöllisyydestä, jota ryhmäliikunta edustaa. Ja sehän on selvää, että säännöllinen tekeminen johtaa parempiin tuloksiin kuin silloin tällöin salilla käynti.
Eikä siinä vielä kaikki, koulutettu ohjaaja antaa ohjeita, ohjaa kohti oikeita tekniikoita ja varmistaa, että harjoittelu on paitsi tehokasta, myös turvallista. Vaikka kyseessä on ryhmätilanne, ohjaajalla on aikaa henkilökohtaiselle huomiolle, mikä auttaa juuri sinua kehittymään ja välttymään loukkaantumisilta.
Yhteenvetona voisi todeta, että voimaharjoittelutuntimme antavat sinulle mahdollisuuden kokea voimaharjoittelun ja ryhmäliikunnan parhaat puolet samassa paketissa. Mikäli olet jo kokenut treenaaja, harjoittelumuoto haastaa perinteiset kuntosalirutiinisi ja avaa oven energiseen ryhmäliikuntaan, jossa yksilölliset tavoitteet yhdistyvät yhteisön voimaan. Ja jos olet aloittelija, mikä olisikaan mahtavampi tapa aloittaa uusi harrastus kuin mukavassa porukassa ja asiantuntevassa ohjauksessa.
Kuulut sitten kumpaan ryhmään tahansa tai emmit vielä lihaskuntoilun aloittamista, alla pieni tietopaketti siitä, miksi lihaskuntoilua tarvitaan, minkälaista voimaa on olemassa ja miten jokaista niistä kehitetään.
Ihminen tarvitsee voimaa, sehän on sanomattakin selvää. Ilman sitä ei hyvä heilu eikä mikään onnistu. Lapsena kiipeillessä ja kiviä käännellessä voimaa kertyy kuin huomaamatta, mutta myöhemmin telmimisen jäädessä arjen kiireiden taa sitä täytyy aktiivisesti kerryttää ja vaalia.
Tuki- ja liikuntaelimistön hyvä kunto on oleellinen osa ihmisen hyvää fyysistä kuntoa ja sen merkitys korostuu iän myötä. Vaikka sydän- ja verenkiertoelimistö olisikin kunnossa ja osaisi käyttää happea hyväkseen lihastyössä, polvi ei nouse, mikäli lihasvoima, luiset rakenteet sekä tukikudokset ovat poissa pelistä.
Se, millaista voimaa tarvitsemme, riippuu paljolti siitä, mitä teemme. Arkivoimaa tarvitsemme kaikki säilyttääksemme ryhtimme ja selvitäksemme arjen rutiineista, kuten kauppakassien kantamisesta, siivoamisesta ja portaissa nousemisesta. Se on myös voimaa, jolla selätämme alituiseen uhkaavat selkä- ja niska-hartiaseudun vaivat.
Lihaksistoa voidaan harjoittaa tuottamaan juuri sellaista voimaa, jota eri tehtävissä kuin myös eri liikuntalajeissa tarvitaan. Pääperiaattein puhutaan kestovoimasta, maksimivoimasta sekä nopeusvoimasta. Ja se, millä tavoin niistä jokaista treenataan, eroaa merkittävästi toisistaan.
Kestovoima tarkoittaa elimistön kykyä vastustaa väsymistä ja ylläpitää pitkään tiettyä voimatasoa. Kestovoiman merkitys korostuu kestävyyttä vaativissa lajeissa, kuten juoksussa, pyöräilyssä, hiihdossa ja soudussa. Arjessa kestovoimaa tarvitaan niin ikään monessa tilanteessa; siivous ja puutarhatyöt ovat harvoin ohi minuuteissa. Moni tarvitsee fyysistä kestävyyttä myös läpi työpäivän.
Kestovoimaan tähtäävä harjoittelu tehostaa hengitys- ja verenkiertoelimistön sekä lihaksiston yhteistyötä. Se perustuu mataliin kuormiin, mutta useisiin toistoihin sekä lyhyisiin palautusaikoihin, jotta syke pysyy halutulla tasolla koko treenin ajan. Kestovoiman kerryttämisen tavoitteena ei ole kasvattaa lihasmassaa eikä lisätä voimatasoja, vaan rakentaa vankka pohja tulevalle lihaskuntoharjoittelulle.
Maksimivoimalla tarkoitetaan yksittäisen lihaksen tai lihasryhmän suurinta mahdollista voimantuottoa sekä lihasten kykyä sietää maitohappoa. Sitä tarvitaan lajeissa, joissa on tarpeen generoida mahdollisimman suuri voima yhteen suoritukseen, kuten voima-, kamppailu- ja kiipeilylajeissa, monessa yleisurheilulajissa sekä joukkuelajeissa. Arjessa maksimivoiman tarve tulee vastaan muun muassa raskaiden esineiden nostamisessa. Hätätilanteisiin ihminen ajautuu harvemmin, mutta sellaisen osuessa kohdalle maksimivoiman harjoittaminen maksaa itsensä takaisin korkojen kera.
Maksimivoima kasvaa kahdella tavalla, eli siihen tähtäävä harjoittelu voidaan jakaa lihasmassahakuiseen, eli hypertrofiseen, sekä lihassolujen hermotusta kehittävään harjoitteluun. Kumpikin harjoitteista tehdään niin sanotusti “sata lasissa”, tosin ensin mainitussa tehdään hieman enemmän toistoja lyhyemmillä palautusajoilla kuin jälkimmäisessä.
Nopeusvoimaksi kutsutaan kykyä mahdollisimman nopeaan voimantuottoon. Nopeusvoimaharjoittelu tähtää siihen, että kropasta saadaan irti samassa ajassa enemmän voimaa tai sama määrä voimaa, mutta nopeammin kuin ennen. Harjoittelussa hyödynnetään suhteellisen kevyitä kuormia, mutta suoritukset tehdään räjähtävän nopeasti.
Nopeusvoimasta on hyötyä monessa eri urheilulajissa, kuten hypyissä ja suunnanmuutoksia vaativissa lajeissa kuin myös kamppailulajeissa. Arjessa nopeusvoiman tarve tulee vastaan nopeasti muuttuvissa tilanteissa. Ja kuten edellä, nopea reagointi siten, että kroppa pysyy pään mukana saattaa pelastaa hätätilanteessa henkiä.
Pidetään siis yhdessä huolta lihaskunnostamme. Ota rohkeasti yhteyttä asiakaspalveluumme ja kysy lisää lihaskuntoa kasvattavista ryhmäliikuntatunneista. Löydät lisätietoa myös verkkosivuiltamme.
UUTUUS! Lanseeraamme 2.1.2024 täysin uuden lihaskuntoa portaittain kehittävän Les Mills Strenght Development –voimaharjoittelutunnin. Suureen suosioon maailmalla noussut ohjelma pohjaa vankkaan tieteelliseen näyttöön ja on saanut inspiraationsa klassisesta voimaharjoittelusta sekä toiminnallisesta harjoittelusta pitäen sisällään paljon perusliikkeitä, kuten maastavetoja, kyykkyjä ja pystypunnerruksia. Ohjelma on omiaan kehittämään voimaharjoittelutekniikoita, lisäämään voimaa sekä kasvattamaan kiinteää lihasmassaa.
Lisätietoa uutuudesta tulossa tuota pikaa!