Säännöllinen liikunta voi tuoreen tutkimuksen mukaan auttaa muistisairauksien välttämisessä tai ainakin hidastaa muistin heikkenemistä. Vaikutukset havaittiin riskipotilailla, jotka harrastivat liikuntaa vähintään kolmesti viikossa. Tutkimus perustuu yhdeksäntoista aikaisemman tutkimuksen ja 1 145 osallistujan tietoihin.

Tutkimukseen osallistuneet olivat keskimäärin 77-vuotiaita, ja heistä 65 prosentilla oli todettu joko kognitiivisten mielentoimintojen lievä heikentymä tai heillä oli perinnöllinen alttius sairastua Alzheimerin tautiin. Loput olivat jo sairastuneet Alzheimerin tautiin. Osana tutkimusta potilaat oli jaettu ohjattuihin liikuntaryhmiin tai verrokkiryhmiin.

Liikuntaa harrastaneiden muisti parani

Liikuntaa harrastaneiden muisti ja muut kognitiiviset kyvyt hieman paranivat tutkimuksen aikana, mutta verrokkien testitulokset heikkenivät, tulokset osoittivat. Vaikutus havaittiin aerobista kuntoliikuntaa – kuten kävelyä – harrastavilla.

Tutkijat pitävät tuloksiaan osoituksena liikunnan ja fyysisen aktiivisuuden merkityksestä aivojen terveydelle ja uskovat liikunnan ainakin lykkäävän muistisairauksien alkamista. Nyt analysoiduissa tutkimuksissa hyödyt näkyivät potilailla, jotka osallistuivat ohjattuun liikuntaan keskimäärin kolmesti viikossa 45 minuutin jaksoissa.

Kuntoliikunta pitää yllä terveyttä ja kohottaa kuntoa

Yleisen kuntoliikunnan suosituksen mukaan olisi hyvä liikkua vähintään 2-3 kertaa viikossa, 30 minuuttia kerrallaan  teholla, joka aiheuttaa hikoilua ja hengästymistä. Kuntoliikkuja voi tehdä kevyen lenkin lähes päivittäin, mutta tämän lisäksi rasittaa itseään enemmän 2-3 kertaa viikossa.

Kun haluat parantaa hengitys- ja verenkiertoelimistön kuntoa eli aerobista kuntoa, voit juosta, kävellä sauvojen kanssa tai kävellä vähän kovempaa ja hengästyä. Jos haluat parantaa lihaskuntoaa, tee voimaharjoituksia: käy kuntosalilla. Parhaan tuloksen saat, kun teet molempia, sekä hengästyttävää liikuntaa että lihaskuntoliikkeitä. Venyttely liikunnan jälkeen helpottaa palautumista ja liikunnasta johtuvia lihaskipuja.

Lähde: Duodecim ja UKK-instituutti. Tutkimus julkaistiin Journal of the American Geriatrics Society -lehdessä. Lue tutkimus tästä.

[likebtn theme="custom" lang="fi" show_dislike_label="1" icon_like_show="0" icon_dislike_show="0" tooltip_enabled="0" i18n_like="Kyllä" i18n_dislike="En" white_label="1" popup_disabled="1" counter_clickable="1" counter_zero_show="1" share_enabled="0"]
Tykätty [likebtn_likes] kertaa
image description
Forever Forever-kuntoklubit