Joillekin aikaiset aamut ovat täyttä tuskaa ja illalla on energiaa ja intoa tehdä paljonkin. Toiselle taas aikaiset aamut tuntuvat mukavilta, mutta illalla sänky kutsuu jo aikaisin.

Testaa näillä viidellä kysymyksellä oletko aamu- vai iltaihminen:

  • Kuinka kauan herääminen kestää aamulla?
    1. Nouseminen on helppoa, välillä herään myös ennen kellon soittoa!
    2. Herääminen on usein hankalaa ja olen aamuisin todella uninen, vaikka nousisinkin nopeasti.
  • Tunnetko itsesi energisemmäksi aamu- vai iltatreenissä?
    1. Aamujooga, lenkki tai salilla huhkiminen ovat mukavia tapoja aloittaa päivä!
    2. Olen valmiimpi treeniin esimerkiksi töiden jälkeen, iltalenkkeily on mukavaa!
  • Sinulla on hyvin kiireistä ja arki vaatii hieman venymistä…
    1. Heräät aikaisin, että saat pari lisätuntia päivän hommien hoitamiseen.
    2. Valvot illalla pari tuntia tavallista myöhempään, että ehdit saada kaiken tehtyä.
  • Vapaapäivänä parasta on…
    1. Herätä aikaisin ja päästä nukkumaan ajoissa!
    2. Nukkua niin myöhään kuin huvittaa ja valvoa myöhään!
  • Olet menossa juhliin, jotka alkavat 19:00 jälkeen ja loppumisaikaa ei ole…
    1. Ensimmäinen ajatuksesi on miettiä, monelta juhlista voi lähteä kohteliaasti kotiin nukkumaan.
    2. Mahtavaa! Juhlat, jotka jatkuvat myöhään yöhön ovat mielekkäitä, eikä illan valvominen haittaa.

Jos sait enemmän 1 vastauksia, olet todennäköisesti enemmän aamu- kuin iltaihminen. Jos sen sijaan sait enemmän 2 vastauksia, olet luultavasti enemmän ilta- kuin aamuvirkku. Nämä tulokset tuskin yllättävät sinua suuresti, mutta on hyvä tiedostaa luonnolliset taipumukset omaa vuorokausirytmiä etsiessä.

Aamuihmiselle sopii hyvin aikaiset aamutreenit, ne antavat virtaa päivään ja illalla on mukava rauhoittua ajoissa. Iltavirkku hyötyy todennäköisesti enemmän aamulla nukutusta lisätunnista, kuin väkisin tehdystä aamutreenistä. Tärkeintä on tietää, millainen rytmi sopii juuri sinulle. Mahdollisuuksien mukaan voit muokata arkeasi sinulle sopivimman rytmin mukaiseksi.

Useammilla on hieman sekä aamu- että iltaihmisen piirteitä, joten liian suoraviivainen ei kannata olla. Kokeile rohkeasti, mikä sopii sinulle parhaiten ja mieti esimerkiksi millainen rytmisi on lomalla, kun ulkoiset tekijät eivät vaikuta rytmiin samalla tavalla kuin arjessa. Yksi tärkeimpiä asioita hyvän vuorokausirytmin löytämisessä on säännöllisyys, suuret muutokset nukkumaanmenoajassa ja heräämisajassa, sekoittavat helposti sisäistä rytmiä.

Muista nämä asiat, kun kokeilet, millainen vuorokausirytmi sopii sinulle:

Etsi vuorokausirytmiäsi pikku hiljaa. Muuta unirytmiäsi tietoisesti pikku hiljaa aloittamalla iltarutiinit esimerkiksi 15-30 minuuttia aiemmin. Saatat huomata, että pian tunnet itsesi väsyneeksi ensin 10 minuuttia aiemmin, sitten 20 minuuttia aiemmin ja lopulta voi olla, että uni tulee luonnostaan helpommin aiemmin.

Kun olet tietoisesti muuttanut unirytmiäsi esimerkiksi aikaisemmaksi, kuuntele itseäsi. Mene nukkumaan silloin kuin sinua väsyttää, ilman, että mietit pitäisikö esimerkiksi sosiaalisista syistä valvoa.

Kiinnitä huomiota unihygieniaan ja pyri karsimaan kovat äänet ja kirkkaat valot. Joskus tämä on helpommin sanottu kuin tehty. Esimerkiksi kerrostalossa naapurin äänet voivat kuulua selkeästi. Kokeile korvatulppia ja unimaskia, näiden avulla hiljaisuus ja pimeys laskeutuvat silloin, kun sinulle sopii.

Organisoi ajankäyttöäsi, jos putoat suunnittelemastasi aikataulusta, älä nipistä yöunista. Lyhyemmät yöunet todennäköisesti takaavat, että olet seuraavana päivänä entistä väsyneempi ja tehottomampi. Tee realistisia suunnitelmia ajankäytön suhteen ja yritä pysyä suunnitelmassa, jos et pysy, siirrä tehtäviä toiseen päivään tai delegoi, jos se on mahdollista!

[likebtn theme="custom" lang="fi" show_dislike_label="1" icon_like_show="0" icon_dislike_show="0" tooltip_enabled="0" i18n_like="Kyllä" i18n_dislike="En" white_label="1" popup_disabled="1" counter_clickable="1" counter_zero_show="1" share_enabled="0"]
Tykätty [likebtn_likes] kertaa
image description
Forever Forever-kuntoklubit