Penkkipunnerrus – tuo yksi voimaharjoittelun klassikoista kuuluu monen saliharrastajien treenirutiineihin. Eikä syyttä, pidetäänhän sitä kenties parhaana ylävartalon voimaa ja lihasmassaa kehittävänä harjoitteena. Se on myös laji, jota mennään monesti kokeilemaan noin vain. Testataan, kuinka paljon nousee, jolloin mahdollisesti virheellinen tekniikka saa alkunsa ja jää päälle. Jotta penkkipunnerruksesta saa kaiken irti ja välttyy loukkaantumisilta, on se syytä tehdä alusta lähtien hallitusti ja oikein.
Penkkipunnerrus on yksi voimaharjoittelun perusliikkeistä. Kuningasliikkeeksi ja alan klassikoksikin sitä kutsutaan. “Paljon nousee penkistä?” lienee käytetyin kysymys, johon voimaharjoittelija joutuu tai pääsee vastaamaan.
Penkkipunnerruksessa on hohtoa ja se on hauskaa, mutta turhan usein rautaa nostetaan väärin, eikä kroppa välttämättä varoita tuhoisasta tekniikasta ennen kuin on liian myöhäistä. Vaarana ovat rasitusvammat ja välitön loukkaantuminen. Mitä enemmän painoa on tangossa, sitä korkeampi on virheellisen tekniikan aiheuttama loukkaantumisriski.
Oikealla penkkipunnerrustekniikalla sen sijaan suojaudutaan vammoilta ja sen avulla penkistä saadaan nousemaan oikeasti kestäviä ja kasvavia penkkauslukuja.
Penkkipunnerruksessa ei ole yhtä oikeaa tekniikkaa. Jokaisen omat tavoitteet, mieltymykset ja kropan mittasuhteet saavat aikaan variaatioita harjoittelussa. Nostotulosten kehittäminen jopa vaatii vaihtelua tekemiseen.
Ennen kikkailuja ja kokeiluja kannattaa kuitenkin huolehtia siitä, että perustekniikka on hallussa. Sen opetteluun kannattaa käyttää aikaa, vaikka mieli tekisi jo eteenpäin. Onhan tunnettu tosiasia, että virheellisestä tai epäedullisesta tekniikasta irti oppiminen on aina haastavampaa kuin oikean tekniikan opettelu alusta asti.
Tekniikkaharjoittelun myötä liikeradat asettuvat kohdilleen ja keho tottuu liikkeisiin. Sen jälkeen voi tutkailla turvallisesti, millaisia vaikutuksia jopa pienillä muutoksilla on mahdollista saada aikaan.
Ohessa Personal Trainerin vinkit turvalliseen ja tehokkaaseen penkkipunnerrukseen.
Aloittelijan kannattaa harjoitella tekniikkaa joko pelkällä tangolla tai kevyillä painoilla.
Voit tehdä penkkipunnerruksen myös käsipainoilla. Verrattuna levytankoon käsipainot mahdollistavat laajemman liikeradan, koska liike ei ala-asennossa tyssää rintakehään. Myös tukilihaksia tarvitaan enemmän, joten treeni on entistä tehokkaampaa. Käsipainot tarjoavat mahdollisuuden myös yhden raajan liikkeisiin, joten sen avulla voidaan tasoittaa lihastasapainoeroja.
Vinkki: Käyttä painoja, joilla pystyt säilyttämään turvallisen tekniikan. Yleinen virhe on valita liian painavat painot.