Urheiluvammoja on kahdenlaisia, liiasta rasituksesta johtuvia ja tapaturmat urheilusuorituksen aikana. Molemmat urheiluvammat voidaan ehkäistä  suurelta osin hyvällä suunnittelulla ja huolellisuudella.

Kun aloitat harjoituksen, varmista, että välineet, joita käytät ovat ehjiä ja tiedät, miten esimerkiksi laitetta tulee käyttää oikeaoppisesti. On myös tärkeää huomioida harjoitusympäristö ja siirtää esimerkiksi lattialla olevat tavarat tarpeeksi kauaksi, ettet vahingossa kompastu. Tässä kirjoituksessa keskitytään urheiluvamman ennaltaehkäisyyn. Nämä ohjeet voivat tuntua yksinkertaisilta, mutta useilta vahingoilta säästyttäisiin, jos jokainen treenaaja kävisi nämä asiat huolella lävitse.

Liiallinen tai yksipuolinen rasitus voi johtaa urheiluvammaan

Harjoittelussa on aina syytä muistaa monipuolisuus. Mitä monipuolisemmin harjoittelet, sitä epätodennäköisemmin rasitat yhtä osaa kehosta liikaa. Monipuolisessa harjoittelussa tehdään voimaharjoittelua, nostatetaan kuntoa aerobisella harjoittelulla ja annetaan painoarvoa myös kehonhuollolle. Myös näiden osa-alueiden sisällä harjoitteet vaihtuvat ja kehon kaikki osat huomioidaan tasapainoisesti.

Nykyihminen on paikallaan todella paljon. Siksi etenkin harjoittelua aloittaessa on tärkeää muistaa kuormituksen kasvattaminen vähitellen. Sama pätee myös kokeneelle treenaajalle, joka haluaa esimerkiksi lisätä viikkoon treenikertoja tai palaa harjoittelun pariin vaikkapa muutaman viikon tauon jälkeen. Usein rasituksesta johtuvat urheiluvammat syntyvät juuri liian nopeasta kuormituksen kasvamisesta. Tällöin keho ei ehdi palautua ja kipuilu alkaa. Tällaisessa tilanteessa tulisi kuunnella kehoa välittömästi ja keventää treeniä. Mitä paremmin kuuntelet kehon signaaleja, sitä todennäköisemmin vältyt pitkäaikaisilta vammakierteiltä.

Oikeaoppiset suoritustekniikat ehkäisevät urheiluvammoja

Yksi varma tapa ehkäistä urheiluvammoja on oikeiden suoritustekniikoiden harjoittelu. Oikealla tekniikalla suoritetut harjoitteet rasittavat kehoa turvallisesti, jolloin vammariski on hyvin pieni. Jos olet epävarma liikkeiden tekniikoista, kysy apua ammattilaiselta. Foreverin personal trainerit auttavat mielellään ja näin varmistut, että tekniikkasi ovat kunnossa.

Vaikka osaisit liikkeiden tekniikat erinomaisesti, voi suoritus joskus kärsiä, kun painot nousevat suuriksi. Kuntoilijan kannattaakin pysyä sellaisissa painoissa, joissa tekniikka pysyy hyvänä. Pikkuhiljaa painot kasvavat ja pystyt suorittamaan saman liikkeen hyvällä tekniikalla myös isommalla kuormalla. Näin ennaltaehkäiset järkevästi urheiluvammoja, jotka voivat syntyä, kun isoa kuormaa liikutetaan huonolla tai puutteellisella tekniikalla.

Jalkatreeni salilla

Tervettä liikkumista tukevat harjoitteet

Harjoittelussa kannattaa pitää mukana liikkeitä, jotka kuormittavat kehoa monipuolisesti, ja jotka tasapainottavat kehon lihaksistoa. Hyviä liikkeitä, joissa huomaat helposti esimerkiksi puolieroja – jotka voivat johtaa urheiluvammaan – ovat yhden jalan ja yhden käden liikkeet, sekä vapaat painot. Kokeile esimerkiksi yhden jalan kyykkyä, pääsetkö molemmilla jaloilla yhtä alas? Entä jos teet pystypunnerruksen käsipainoille, tuntuuko molemmat kädet yhtä vahvoilta? Tällaiset liikkeet vahvistavat kehoa molemmin puolin ja lihasepätasapainot korjautuvat.

Harkitse tarkkaan väsyneenä harjoittelua

Jokainen meistä tietää, että väsyneenä keskittyminen herpaantuu helpommin asiassa kuin asiassa. Sama pätee myös treenissä. Kun olet väsynyt, olet alttiimpi vammoille. Huolimattomuusvirheitä tapahtuu helpommin ja väsyneenä tutut liikkeet voivat tuntua liian rankoilta ja rasitus nousee keholle liian suureksi. Jos tunnet itsesi väsyneeksi, harkitse kaksi kertaa onko harjoittelu tarpeellista. Keho tarvitsee myös lepoa ja palautumista. Levossa keho korjaa itseään ja pienet rasitustilat palautuvat, jolloin vammoja ei pääse syntymään. Jos keho ei saa lepoa silloin kuin se sitä tarvitsee, voi paikat alkaa kipuilla ja vammariski kasvaa.

Säännöllinen kartoitus voi auttaa ehkäisemään urheiluvammoja

Fysioterapeutit ovat liikkeen asiantuntijoita ja säännöllinen käynti fysioterapeutilla voi säästä sinut usealta urheiluvammalta. Liikkumista tarkkaillaan kokonaisvaltaisesti ja fysioterapeutin ohjeilla pystyt vahvistamaan sinun heikoimpia kohtiasi, jotka altistavat vammoille. Lisää apua saat vaikkapa Pihlajalinnan urheiluklinikalta.

[likebtn theme="custom" lang="fi" show_dislike_label="1" icon_like_show="0" icon_dislike_show="0" tooltip_enabled="0" i18n_like="Kyllä" i18n_dislike="En" white_label="1" popup_disabled="1" counter_clickable="1" counter_zero_show="1" share_enabled="0"]
Tykätty [likebtn_likes] kertaa
image description
Forever Forever-kuntoklubit