Keskivartalo – kaiken keskus. Keskivartalon lihakset ovat monessa mukana. Kun keskivartalo on kunnossa, vaikuttaa se suoraan ryhtiin ja selkäongelmien ehkäisyyn. Myös liikkeiden tekniikka parantuu ja tasapainoa on helpompi ylläpitää.
Treenaamisessa vahva keskivartalo on kaiken a ja o. Jotta hyvä tekniikka on mahdollinen pitää hyvänä koko liikkeen ajan, vaatii se paljon voimaa juuri keskivartalostasi.
Esimerkiksi kyykky kohdistuu jalkojen voimaan, mutta liikkeen onnistuminen hyvällä tekniikalla vaatii paljon voimaa myös selän ja vatsan lihaksistosta. Liike treenaa siis yhtälailla keskivartaloa kuin jalkojakin. Kaikki siis lähtee hyvästä keskivartalon tuesta, ja jos se ei ole kunnossa, ei varmasti ole muutkaan kuntosaliliikkeet.
Isoimmat virheet tehdään usein siinä, että vatsarutistuksia suoritetaan vain sokeasti toistoja tehden, eikä oikeastaan keskitytä siihen, tuntuuko liike oikeasti siellä missä kuuluu. Perusliikkeitä tehdään helposti kompensoiden voimantuottoa jostain muualta kuin oikeasti vatsalihaksista. Yleisimmät virheet ovatkin liikaa toistoja, liian hutiloiden ja liian yksipuolisia liikkeitä. Tärkeintä olisi monipuolisuus, laatu ja keskittyminen.
Lisäksi yhtä tärkeää on myös säännöllisyys. Koska minkä tahansa lihaksen vahvistaminen vaatii säännöllistä harjoitusta. Lihasryhmän treenaaminen kerran viikossa ei juurikaan kehitä lihasta, treenejä täytyisi tulla vähintään 2 kertaa viikossa. Lihas kehittyy levossa, eli vatsalihaksia ei kannata myöskään treenata joka päivä, jotta saisi tuloksia. Kun annat kehollesi muutaman lepopäivän ja jatkat harjoittelua uudestaan, tuloksia syntyy. Tämä pätee tietenkin minkä tahansa lihasryhmän treenaamisessa.
Syvät vatsalihakset tarkoittavat vatsalihaksia, jotka sijaitsevat pinnallisten vatsalihasten alla. Puhutaan siis poikittaisesta vatsalihaksesta, joka tukee lannerankaa ja tuo vatsaonteloon painetta. Niiden tuki on selkärangalle ja sisäelimille tärkeä.
Hyviä harjoituksia syvälle vatsalle ovat muun muassa liikkeet, joissa selkä pidetään alustassa koko liikkeen ajan. Tarkoittaen koko selkää. Alaselkä on herkästi ensimmäinen joka irtoaa alustasta – jos siis irtoaa, jätä liike pienemmäksi, tee siihen asti missä pito säilyy ja lähde hiljalleen suurentamaan liikettä, kun vahvistut.
Näillä liikkeillä keskivartalo kuntoon
Useat asiakkaanikin ovat yllättyneet siitä, miten pieni liike voi tuntuakin yllättävän raskaalta. Kyse onkin siitä, että liikkeet tekee oikein. Keskitytään tekniikkaan ja siihen, että liike lähtee juuri keskivartalosta, ei kompensoida muualta. Sillä ei ole merkitystä monta toistoa tekee, vaan sillä, että joka toisto tuntuu oikeassa osoitteessa! Jos aluksi tuntuu raskaalta, tee vähemmän ja pikkuhiljaa jaksat enemmän ja enemmän.