Vinkit ensikertalaiselle kuntosalille
Miten valmistaudut kuntosalille mennessä?
Kuntosalille saapuminen ei vaadi erityistä valmistautumista. On hyvä ruokailla viimeistään 2 tuntia ennen kuntosalille saapumista. Jotta jaksat kuntoilla paremmin ja saat harjoituksesta kaiken hyödyn irti, voi olla hyvä nauttia pieni välipala noin 15–30 minuuttia ennen kuntosalia. Välipalaksi sopii esimerkiksi banaani tai voit vaikkapa napata klubilta mukaan herkullisen energiapatukan. Jos tavoitteenasi kuitenkin on painon pudottaminen, kannattaa liiallisen energian nauttimista välttää.
Mitä tarvitset mukaan?
Kuntosalille voit pukeutua liikuntaan soveltuvaan rentoon asuun esim. verryttelyasuun, collegeasuun tai vaikka shortseihin ja T-paitaan. Lisäksi mukana on hyvä olla sisäjalkineet, joissa on vaaleat pohjat sekä pieni pyyheliina hikipyyhkeeksi. Hikipyyhkeen voi tarvittaessa hankkia myös kuntoklubilta.
Nestetasapainon säilyttäminen liikunnan aikana on tärkeää, joten muistathan juoda riittävästi. Jos oma vesipullosi unohtuu kotiin, ei hätää. Klubeillamme on myynnissä sekä vettä, että vesipulloja. Ja jos edellisestä ruokailukerrasta on jo pitkä aika, voit ostaa meiltä myös energiajuomia.
Mitä kannattaa huomioida kuntosalille mennessä ?
Jos et ole ennen käynyt kuntosalilla tai olet käyttänyt erilaisia välineitä, suosittelemme yksilöllisen ohjausajan varaamista yksilövalmentajalle. Ohjausajan voit varata klubin vastaanotosta. Valmentaja opastaa sinut käyttämään laitteita. Opastuksen jälkeen voit käydä salilla silloin kuin sinulle parhaiten sopii.
Kuntosalilla voit harjoitella vapaasti omaan tahtiisi, ohjelmasi mukaisesti. Salietikettiin kuuluu että harjoittelun jälkeen tangoista otetaan painot pois, ja asettaa ne niille varattuihin telineisiin. Hikipyyhe on hyvä laittaa laitteen istuimelle / selkänojalle aina harjoitellessasi. Harjoittelu saattaa sisältää useamman sarjan samassa laitteessa. Sarjojen välillä voit jaloitella ja samalla antaa toisille asiakkaille mahdollisuuden käyttää laitetta.
Mitä teen kuntosaliharjoittelun jälkeen?
Harjoittelun jälkeen on hyvä nauttia ravintoa, joka täyttää ehtyneet varastot ja palauttaa vireystilasi. Kuntoklubimme kahvion valikoimasta löydät sopivan proteiinipatukan välipalaksi tai palauttavan juoman harjoittelun jälkeen. Venyttely ja kehonhuolto on myös tärkeä osa harjoitus kokonaisuutta ajatellen. Riittävän venyttelyn ja kehonhuollon avulla palautuminen nopeutuu, ja vältyt isommilta harjoittelun jälkeisiltä lihaskivuilta. Voit venytellä heti harjoituksen jälkeen salilla tai vaikka myöhemmin kotona. Meiltä löydät myös kehonhuoltotunteja tukemaan palautumista harjoittelun jälkeen.
Muistathan myös, että uuden liikunta harrastuksen aloittaminen aiheuttaa aina lihaskipua. Tämä ei ole millään tavalla vaarallista vaan ainoastaan viesti keholtasi, että nyt lihaksillasi on tehty jotain mihin ne eivät ole tottuneet. Ja tämähän juuri onkin kuntosaliharjoittelun tarkoitus. Kun annamme lihaksille ja elimistölle uusia ärsykkeitä, se kehittyy toivomaamme suuntaan. Ensimmäisten harjoituskertojen jälkeinen lihaskipu lähtee helpoiten venyttelemällä, huoltamalla kehoa, sekä harjoittelemalla kevyesti. Älä jätä harjoittelua väliin lihaskivun johdosta, vaan tee se kevyemmin. Näin tehostat lihasten aineenvaihduntaa ja palautuminen nopeutuu. Lihaskipu ei ole jatkuva ilmiö vaan korostuu nimenomaan harjoittelun alussa.
Mitä jos en osaa?
Jos koet epävarmuutta voit aina kysyä neuvoa yksilövalmentajiltamme, vastaanotosta tai keneltä tahansa yrityksemme työntekijältä. Me kaikki autamme sinua mielellämme. Me olemme täällä vain sinua varten. Voit myös halutessasi kysyä neuvoa myös klubin muilta jäseniltä.
Termit?
Ohjaajat ja ohjelmissa käytetään usein tiettyjä termejä. Tässä yleisimmät:
Toisto: | Tarkoittaa harjoituksessa tehtävää yhtä toistoa alkupisteestä loppupisteeseen ja takaisin. |
Sarja: | Sarjassa on useita toistoja peräkkäin ilman lepoa välissä esim. 10 toistoa = 1 sarja. |
Maksimivoima: | Suurin voima jonka lihas pystyy tuottamaan. |
Kestävyys: | Aika jonka lihas pystyy ylläpitämään työtä. |
Aerobinen: | Liikunta, jossa tehdään työtä yleensä pitkäkestoisesti (yli 10 min) alhaisella sykkeellä. |
Lämmittely: | Alkuverryttely, jossa sykettä nostetaan niin, että lihakset lämpenevät |