Apua, muutama kuukausi on vierähtänyt ja liikunta on niin kaukana päivittäisistä rutiineistasi kuin olla ja voi. Kuntosalikortti muistuttaa sinua ettet ole katsonutkaan saliin päin vähään aikaan ja tunnet pientä syyllisyydentunnetta. Ei hätää! Muuttuneen elämäntilanteen tai kiireen myötä liikunta jäi pois päiväjärjestyksestä, joko tietoisesti tai vahingossa, ja nyt tuntuu vaikealta aloittaa taas. Aloittamista voi onneksi helpottaa muutamalla konstilla!

Kokeile viikko veloituksetta: lunasta tästä tutustumisviikko

Valitse mielekäs laji, joka tukee liikuntatavoitteitasi

Haluatko kenties laihduttaa, kasvattaa lihasmassaa tai yksinkertaisesti saada arkeen enemmän energiaa? Valitse tavoitteeseesi sopiva tapa treenata, joka kuitenkin tuntuu mielekkäältä. Sen täytyy olla sellainen liikuntamuoto, jonka saat hyvin mahtumaan omaan aikatauluusi ja joka ei putoa rutiineista pois helposti. Jos inhoat salitreeniä, etsi jokin toinen tapa haastaa lihaskuntoasi. Aerobista ei myöskään tarvitse harrastaa kuntosalin juoksumatolla ikuisesti juosten. Olisiko kenties tanssi, vaellus, jooga tai uiminen sinulle parempi vaihtoehto? Kokeilemalla se selviää!

Muista maltti – tuloksia ei huomaa heti

Yksi tärkeimmistä vinkeistä aloittamiseen on maltti. Liikunta tyssää helposti siihen, kun käydään alussa todella intensiivisesti, koska motivaatio on huipussaan ja tuloksia halutaan heti. Sitten kroppa pettää, alkaa uusi tauko ja motivaatio romahtaa. Vaikka kuinka tekisi mieli nopeuttaa prosessia, se ei yleensä toimi. Säännöllisyys korvaa määrän, sillä tulokset vaatii aikansa.

Kevyempikin treeni voi riittää

Muista myös olla armollinen itsellesi. Kuuntele kehoasi ja mieltäsi. Jos väsyttää kovasti on paljon järkevämpää käydä kävelyllä ja venytellä, vaikka olitkin suunnitellut meneväsi aerobiseen hikirääkkijumppaan. Aina ei kannata tehdä täysillä.

Löydä sinulle sopiva tapa aloittaa liikunta

Mikä on sitten hyvä aloitus? Tämä on erittäin yksilöllistä. Tunnustele ensiksi omaa kuntotasoasi. Voit vaikka käydä kävelyllä, ottaa muutaman hölkkäaskeleen, käydä joogassa tai kuntosalilla totuttelemassa. Käytä kuitenkin kevyempiä painoja kuin mitä käytit ennen taukoa, etteivät lihakset mene täysin jumiin heti ensimmäisen treenikerran jälkeen. Tee ensimmäisten viikkojen aikana vaikka pari kevyempää treeniä. Sitten lisää joko kolmas treenikerta tai tee kahdesta treenistäsi tehokkaampia. Jos huomaat, että treenaaminen ja sen mahduttaminen aikatauluun stressaa, vähennä treenejä (älä kuitenkaan lopeta liikkumista kokonaan) tai vaihtele treenimuotoja ja aikoja. Kokeile vaikka aamulenkkiä, jos yleensä treenaat iltaisin, tai käy viikonloppuna muutaman tunnin kävelyllä luonnossa sisäpyöräilytunnin sijaan. Jos tuntuu vaikealta saada itseään liikkeelle, palkkaa personal trainer tai Fustra-ohjaaja avuksi, niin treeneistä ei voi luistaa!

Liikuntatauolta palaajan muistilista:

  • Pidä muut rutiinit kohdillaan ja harrasta mahdollisimman paljon hyötyliikuntaa tauon aikana
  • Löydä tavoitteisiisi ja aikatauluihisi sopiva laji, jota on helppo harrastaa
  • Älä haukkaa liian isoa palaa alkuun
  • Kuuntele kehoasi ja mieltäsi
  • Aloita kevyesti ja lisää pikkuhiljaa tehoa treeniin
  • Palkkaa yksilövalmentaja auttamaan

Muista myös ennaltaehkäisy!

Liikuntatauon ei kuuluisi olla pysyvä elämäntila, jos liikkumiselle ei ole terveydellisiä esteitä.

Pidä kiinni rutiinistasi, äläkä anna tauon jäädä päälle

Liikunnan tulisi pysyä mahdollisimman säännöllisenä, sillä kynnys lähteä uudestaan liikkeelle kasvaa mitä pidemmäksi tauko venyy. Varsinkin, jos esimerkiksi kuntosaliharrastus on vielä jonkin verran uusi laji sinulle. Joskus kuitenkin elämä tulee eteen, ja tauko on välttämätön. Tauko voi tehdä jopa hyvää, varsinkin jos liikkuminen aiheuttaa stressiä. Uuden alun avulla voi löytää helpommin liikunnan ilon. Liikunnan tulisi olla mielihyvää tuottava asia, joka auttaa irtaantumaan arjen stressistä – ei itse stressiä aiheuttava arjen askare.

Huolehdi muista elämäntavoistasi myös tauolla

Jos tiedät, että sinulla on tulossa niin kiireinen jakso, ettet ehdi millään käydä kuntoleimassa yhtä säännöllisesti kuin aikaisemmin, kannattaa kuitenkin pyrkiä pitämään syömisrutiinit kohdillaan ja lisätä hyötyliikuntaa mahdollisuuksien mukaan. Näin on sekä fyysisesti että henkisesti helpompi lähteä treenaamaan tauon jälkeen. Kun tilanne rauhoittuu, aseta tavoitteesi uudelleen.

Liikunnan iloa kaikille!

[likebtn theme="custom" lang="fi" show_dislike_label="1" icon_like_show="0" icon_dislike_show="0" tooltip_enabled="0" i18n_like="Kyllä" i18n_dislike="En" white_label="1" popup_disabled="1" counter_clickable="1" counter_zero_show="1" share_enabled="0"]
Tykätty [likebtn_likes] kertaa

Suosittelemme myös

image description

Kokeile 7 päivää

    Lomakkeen täyttäminen ei velvoita sinua vielä mihinkään.

    Yhteystiedot

    Etunimi:
    Sukunimi:

    Puhelin:

    Sähköposti:

    Valitse klubi