Tuoreen tutkimuksen mukaan epäterveellisesti syövät 30-vuotiaat näyttäisivät pärjäävän 50-vuotiaina muita huonommin muistia ja muita kognitiivisia mielentoimintoja mittaavissa testeissä.
Havainto vahvistaa näyttöä ruokavalion ja elintapojen vaikutuksista aivojen toimintaan ja terveyteen.
Havainnot julkaistiin The American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä, ja niiden perusteella paljon makkaraa ja muita teollisesti prosessoituja lihatuotteita sekä paistettuja ruokia nauttivien kognitiiviset kyvyt olivat 49-vuotiaana huonommat kuin samanikäisten, jotka söivät terveellisemmin. Täysjyvätuotteita ja B6-vitamiinia sisältäviä ruokia suosivat puolestaan pärjäsivät testeissä muita paremmin. Ruokavalioita arvioitiin, kun osallistujat olivat keskimäärin 32-vuotiaita.
Tulokset viittaavat ruokavalion voivan vaikuttaa kognitiivisiin mielentoimintoihin jo keski-ikään mennessä. Samansuuntaisia havaintoja on tehty aiemminkin, mutta tutkimuksen pienen koon vuoksi havaintoja kannattaa tulkita varovasti. On myös mahdollista, että ruokavalioiden lisäksi osallistujat erosivat myös muilta elintavoiltaan, mikä saattoi vaikuttaa tuloksiin.
(The American Journal of Clinical Nutrition 2019;DOI:10.1093/ajcn/nqz026)
Lisää nämä terveyspommit ruokavalioosi
Paljonko proteiinia tarvitset? Aloittelija, ota nämä haltuun
Iltasyöpöttely: makeasta vihollisesta eroon pehmein keinon
Jatkuva väsymys? Varmista näiden vitamiinien saanti
Mistä älytön makeanhimo johtuu?
Vaihda parempiin hiilareihin! 5 helppoa muutosta, jotka voit tehdä heti
Totuus aineenvaihdunnasta – näillä keinoin nopeutat