Suomen kesä on niin lyhyt, että siitä tekee mieli ottaa kaikki irti. Ulkoilu on ihan ehdotonta, mutta treenatakin pitäisi. Kolmen kuukauden tauko kuntosalilta on aika pitkä aika. Onneksi kyseessä on positiivinen ongelma, jonka ratkaisua tukee vanha viisaus: monipuolisuus on valttia! Ulkoliikunta ja kuntosalitreeni tukevat toisiaan.
Näin on, ulkoliikunta ja kuntosalitreenit paitsi tukevat, myös täydentävät toisiaan. Yhdessä ne auttavat rakentamaan monipuolisen, kokonaisvaltaisen, tasapainoisen ja tehokkaan tavan huolehtia niin fyysisestä kuin henkisestäkin kunnosta.
Eikä tämä päde pelkästään kesään, vaan pitää paikkansa ympäri vuoden.
Voimaharjoittelu auttaa parantamaan ulkoliikunnan suorituskykyä ja toisinpäin. Kun keho on vahvempi ja kestävämpi, ulkona tehtävään liikuntaan osallistuminen voi olla helpompaa ja tehokkaampaa. Ja näin on myös toisinpäin; esimerkiksi lenkkeilemällä saavutettu sydämen ja verenkiertoelimistön hyvä kunto sekä keuhkojen runsas hapenottokyky auttavat kehoa palautumaan nopeammin voimaharjoituksesta ja parantamaan suorituskykyä seuraavassa koitoksessa.
Ja mikä parasta, vaihtelu virkistää aina. Saat vaihtelua tekemiseen suorittamalla vaikka kahvakuulatreenin tai kuminauhajumpan vaihteeksi ulkona ja juoksutreenin vastavuoroisesti juoksumatolla.
Tärkeintä onkin löytää oma elämäntyyliin ja tavoitteisiin sopiva tapa yhdistää ulkoliikunta ja kuntosalitreenit ja ennen kaikkea, löytää tasapaino niiden välillä.
Ohessa muutama esimerkki, miten ulkoliikunta ja kuntosaliharjoittelu tukevat toisiaan.
Ulkoliikunta, esimerkkinä juokseminen, kävely, pyöräily, uiminen tai vaikkapa porrastreeni, nostaa sykettä ja auttaa kehittämään kestävyyskuntoa, kun taas kuntosaliharjoittelu lisää paitsi sitä kestävyyttä, myös lihasvoimaa, joka taasen tukee kestävyysharjoittelua. Kehittämällä molempia osa-alueita tasapainoisesti voit parantaa yleistä kuntoasi.
Kuten edellä mainittiin, kuntosaliharjoittelu kehittää lihasvoimaa, mikä parantaa suorituskykyä voimaa vaativissa aerobisissa harjoituksissa, kuten tiukassa ylämäen hiit-treenissä.
Moni ulkoliikuntalajeista tukee myös voimankehitystä, vaikkakin ne tekevät sen eri tavoin kuin kuntosalilla. Esimerkkeinä mainittakoon uinti, kiipeily, hiihto, sauvarullaluistelu ja metsäparkour, jotka kaikki vahvistavat monipuolisesti kehon eri osien lihaksia.
Kuntosaliharjoittelu auttaa parantamaan lihasten liikkuvuutta ja joustavuutta, kun taas ulkoliikunta auttaa ylläpitämään niitä. Esimerkiksi frisbeegolf on hauska tapa kehittää tasapainoa ja koordinaatiota samalla, kun vartalon kiertoliikkeet parantavat nivelten liikkuvuutta.
Kuntosalitreenin ja ulkoliikunnan yhdistäminen ei pelkästään tuplaa, vaan moninkertaistaa liikuntamahdollisuuksien ja harjoitteluvaihtoehtojen lukumäärän. Jos kuntosalilla on valinnan- ja vaihtelun varaa, on ulkosalla rajana vain taivas.
Liikuntalajien ja tekemisen monipuolisuus vahvistaa kehoa kokonaisvaltaisesti. Se kehittää lihaksistoa, luustoa, sydäntä, keuhkoja ja hermostoa kuin myös tasapainoa, koordinaatiota ja kehonhallintaa. Nämä yhdessä auttavat parantamaan yleistä terveyttä ja hyvinvointia.
Vaihtelevalla treenillä myös vältetään yksipuolisesta treenaamisesta johtuva yksittäisten lihasten tai nivelten liiallinen rasitus ja sitä kautta vammojen riskit.
Yhdistämisen etuja on myös se, että voit tehdä esimerkiksi kuntosaliharjoittelua ylävartalon lihaksille ja vielä samana päivänä aerobisen harjoituksen alavartalon lihaksille.
Monipuolinen harjoittelu voi auttaa pitämään motivaation korkealla, kun taas yksipuolinen harjoittelu johtaa herkästi sen laskuun. Kuntosaliharjoittelun ja ulkoliikunnan yhdistäminen auttaa pitämään treenit vaihtelevina, mielenkiintoisina ja haastavina. Kun opit uusia liikuntamuotoja, saat uusia tavoitteita ja haasteita, jotka ylläpitävät motivaatiota entisestään.
Kuntosaliharjoittelulla ja ulkoliikunnalla on kummallakin tutkitusti myönteisiä vaikutuksia henkiseen hyvinvointiin. Liikunnan vaikutukset mielialaan ja muun muassa masennukseen ja ahdistukseen ovat arvovaltaisessa British Journal of Sports Medicine -tiedelehdessä julkaistun tuoreen tutkimuksen mukaan merkittävät.
Tutkimuksen mukaan kaikenlaisesta fyysisestä aktiivisuudesta ja harjoittelusta on hyötyä, mutta tulokset nostivat erikseen esiin hapenottokykyä parantavan aerobisen liikunnan, esimerkkinä patikointi ja pyöräily, sekä anaerobisen voimaharjoittelun, esimerkkinä Forecross. Maininnan saivat myös jooga, pilates ja venytttely.
Ilman tutkimustakin voidaan sanoa, että luonnossa liikkuminen rentouttaa ja vähentää stressiä samoin kuin kuntosaliharjoittelu virkistää mieltä ja vahvistaa lihasten lisäksi itsetuntoa. Molempien yhdistäminen tarjoaa erilaisia henkisiä haasteita, jotka auttavat kehittämään stressinsietokykyä ja saavat aikaan kokonaisvaltaisen hyvää oloa.
Kumpikin tapa liikkua, niin ulkona kuin kuntosalillakin, tarjoavat mahdollisuuden harrastaa yhdessä muiden kanssa ja tutustua uusiin ihmisiin. Vinkki: Mainio keino yhdistää ne kaikki, ulkona liikkuminen, ammattilaisten vetämä ryhmäliikunta sekä liikunnan sosiaalisuus ovat kesäisin eri paikkakunnilla järjestettävät Foreverclubin maksuttomat puistojumpat. Tervetuloa mukaan!
Kokeneet kuntosalikävijät sen tietävät: kuntosalille on yhtä helppo tulla kuin kotiin. Foreverillä sinut toivotetaan jo vastaanotossa tervetulleeksi. Ja mikäli kuntosalilaitteet arvelluttavat, Foreverin kuntoneuvojat auttavat sinut mielellään alkuun ja siitä on helppo jatkaa. Ulkoliikunta on sekin helppo toteuttaa eikä siihen välttämättä tarvita juurikaan varusteita, joskus riittävät pelkät lenkkarit tai uikkarit.
Liian kuumaa treenamiseen? Ei haittaa! Foreverclubin kuntosalit ovat ilmastoituja. Voit tehdä rankimmat treenit ja juosta kuumien päivien lenkit kuntosalin juoksumatolla. Ja vice versa; vietä rentouttava joogahetki tai tee vaikka kahvakuulatreeni vaihteeksi ulkona.
Kaikissa tapauksissa, nautitaan liikunnasta ja kesästä!