Jooga tarkoittaa vapaasti suomennettuna elämää.

Ja elämää ei ole ilman hengittämistä. Hengittäminen tapahtuu aivan itsestään, sitä ei tarvitse edes miettiä. Lepotilassa ihminen hengittää noin 13-16 kertaa minuutissa ja jokaisen hengityskerran aikana hän käyttää noin puoli litraa ilmaa. Hengittämiseen tarvitaan lihaksia; pallealihas sijaitsee keuhkojen alapuolella. Se nousee ylöspäin työntäen vanhaa ilmaa pois keuhkoista ja painuu alaspäin vedettäessä uutta ilmaa sisään. Muita hengitystä auttavia lihaksia ovat rintakehää, vatsaa ja hartioita ympäröivät lihakset.

Joogan tyylejä on lukuisia, mutta yhteistä niille on hengitykseen keskittyminen.

Sitä kautta hengitys muuttuu laadukkaammaksi ja parantaa elämän laatua. Puhutaan myös syvähengityksestä. Se auttaa rentoutumaan, tuo ryhtiä koko olemukseesi ja ennen kaikkea lisää tehoa harjoitteluun, verenkierto ja aineenvaihdunta vilkastuu. Kun hengityslihaksia harjoitetaan, keuhkojen kapasiteetti kasvaa ja tämän on erittäin tärkeää mm. juoksijoille ja hiihtäjille. Andre Sidersky on itäisen Euroopan arvostetuimpia joogaopettajia. Hän on kehittänyt omien kokemustensa perusteella harjoituksia uimareille ja vapaasukeltajille pitkäkestoisen hengityksen pidättämiseen, Mutta se onkin sitten seuraava taso, kun on ensin opittu hengittämään.

Syvähengityksen vastakohtana voisin pitää erittäin pinnallista ja epätaloudellista hengitystä. Se on valitettavan yleistä, johtuen stressistä, liikunnan vähenemisestä, yksipuolisista työasennoista, huonosta ryhdistä jne. Tämä on oravanpyörä; pinnallinen hengitys vie hartioita enemmän kasaan, jolloin syvempi hengittäminen vaikeutuu. Tämä voi vaikuttaa sekä fyysiseen olotilaan että psyykkiseen, jopa ahdistus voi lisääntyä kun hengitys on pinnallista ja nykivää.

Jooga alkaa usein sillä, että ollaan paikallaan, joko seisten, istuen tai maaten.

Ja hengitetään. Voidaan aluksi harjoitella joogaa niin, että hengitetään nenän kautta sisään ja suun kautta ulos. Mutta useimmissa jooga lajeissa hengitys tapahtuu nenän kautta, suu kiinni. Jos rintakehän alueesi on kovin kireä, voi olla aluksi vaikea hengittää syvään. Mutta harjoittelemalla rintakehä avautuu.

Joogan eri tyyleissä hengityksen rytmi vaihtelee. Astangajoogassa yhdistetään liike ja hengitys.Astangajoogassa käytetään erityistä hengitystekniikkaa, ujjayi-hengitystä. Silloin hengittäessä kuuluu meren kohinaa muistuttava ääni, se lämmittää kehoa sisältäpäin ja näin vaikuttaa mm. erittäin voimakkaasti puhdistavasti. Yin joogassa hengitetään ja ollaan paikallaan useita minuutteja samassa asennossa (venytyksessä). Sidekudokset venyvät näin ja vaikutus on erittäin rentouttava.

Yhteenvetona voin todeta, että hengittämistä voi ja kannattaa ehdottomasti kaikkien harjoitella. Joogatunteja pidetään lukuisissa paikoissa, jooogastudioissa ja tavallisilla kuntoklubeilla. Jooga sopii aivan kaikille ja siitä hyötyy jokainen. Laadukkaan hengittämisen oppiminen on vain yksi joogan hyödyistä. 

[likebtn theme="custom" lang="fi" show_dislike_label="1" icon_like_show="0" icon_dislike_show="0" tooltip_enabled="0" i18n_like="Kyllä" i18n_dislike="En" white_label="1" popup_disabled="1" counter_clickable="1" counter_zero_show="1" share_enabled="0"]
Tykätty [likebtn_likes] kertaa
image description
Forever Forever-kuntoklubit