Sulkapallo ja padel – eivät ihan lajiserkuksia keskenään, mutta melkein;  kummassakin pallo saa kyytiä, kunto kasvaa ja pelin sosiaalisuus on huipussaan. Vaikka kilpatasolla puhutaan fyysisesti vaativista lajeista, on  kummankin lajin pariin helppo aloittelijankin heittäytyä. Sukulaissuhteesta johtuen lajeista löytyy paljon yhtäläisyyksiä, mutta myös eroja. Kumpi sopii sinulle, selvinnee vain kokeilemalla – ajankäytöllisenä riskinä lienee se, että ihastuu kumpaankin.

Alkuun lyhyt oppimäärä historiasta. Vaikka sulkapallopelin alkuperästä ei ihan täyttä varmuutta olekaan, pelattiin sen varhaista muotoa jo antiikin Kreikassa. Nykyaikaista sulkapalloa se alkoi muistuttaa jo useita vuosisatoja sitten Intiassa, missä laadittiin vuonna 1875 lajin ensimmäiset säännöt. Ensimmäinen kansainvälinen sulkapallo-ottelu pelattiin Glasgow’ssa Skotlannissa vuonna 1901 ja virallinen olympialaji siitä tuli vuonna 1992.

Padelin juuret juontuvat taasen 1800-luvun lopun Yhdysvaltoihin, missä tenniksestä alettiin tehdä padelin suuntaisia muunnelmia. Välimuotoa pelattiin korotetulla lavalla, jonka ympärille oli viritetty kanaverkko, kunnes vuonna 1969 meksikolainen liikemies Enrique Corcuera pystytti kenttänsä ympärille seinät. Kansainvälinen padelliitto FIP perustettiin vuonna 1991 ja jo seuraavana vuonna pelattiin ensi kertaa maailmanmestaruudesta. Ei siis mikään uusi laji padelkaan,  vaikka sitä hittilajiksi nykyään kutsutaankin.

Suurta suosiota nauttivat joka tapauksessa kummatkin; sulkapallo on rankattu jalkapallon jälkeen maailman toiseksi suosituimmaksi liikuntalajiksi maailmassa, ja padelia pidetään tällä hetkellä yhtenä maailman nopeimmin kasvavista urheilulajeista.

Sulkapallo ja padel – helpot lajit aloittelijoille, haastavat pelaajille

Kilpatasolla sekä sulkapallo ja padel ovat fyysisesti erittäin vaativia ja nopeita lajeja ja niissä kummassakin menestyminen edellyttää taktista osaamista, peliälyä sekä tekniikkaa fyysistestä kunnosta ja ketteryydestä puhumattakaan.

Onneksi kumpaakin lajia voi harrastaa kaikilla tasoilla. Hien saa pintaan ja onnistumisen elämyksiä rintaan jo pallottelemalla ja pelailemalla. Perustaidot eivät vaadi pitkää lajitekniikan opiskelua, tarvitaan vain kenttä, maila ja pallot, pelikengät ja suunnilleen samantasoinen pelikaveri.

Kummallekaan kentälle meno ei edellytä aiempaa kokemusta ja niin sulkapalloa kuin padeliakin voi pelata iästä ja kunnosta riippumatta; kentät ovat pieniä, mailat kevyitä käsitellä ja pallosilmä kehittyy yllättävän nopeasti.

Pisteillä vai ilman?

Entäs ne säännöt? Kumpaakin lajia, sekä sulkapalloa että padelia voidaan pelailla ilman tarkkoja sääntöjä ja pisteiden laskua. Vapaamuotoinen pallottelu on paitsi hauskaa kuntoilua, myös pallosilmää ja mailan käsittelyä kehittävää. Säännöt ja pisteiden lasku auttavat pelaajia kuitenkin saamaan lajeista enemmän irti ja laittavathan ne pelaajan ehkä myös yrittämään enemmän.

Mutta ei hätää, sääntöjä perinjuurin avaamatta niiden voidaan sanoa olevan helposti ja nopeasti omaksuttavat. Sulkapallossa tavoitteena on pelata pallo verkon yli vastapuolen rajojen sisälle siten, että vastustaja ei saa sitä palautetuksi takaisin. Padelissa on hieman enemmän liikkumavaraa; pallon voi palauttaa, vaikka se olisi osunut välissä sivu- tai takaseinään. Padelissa pallo saa osua kerran maahan, sulkapallossa maakosketus päättää pallorallin.

Padelissa pisteet lasketaan samoin kuin tenniksessä: 15, 30, 40 ja peli. Eriä pelaat yhteensä kolme ja voittajapuoli on se, joka voittaa eniten eriä. Jokainen erä sisältää kuusi peliä. Sulkapallossa pisteen saa jokaisesta voitetusta pallosta. Erävoittoon vaaditaan 21 pistettä ja otteluvoittoon kaksi erävoittoa.

Padelkenttä on ulkomitoiltaan 20 x 10 metriä ja sitä pelataan pääasiassa nelinpelinä, harjoitella voi tietenkin myös kaksinpeinä.  Sulkapallokenttä on pienempi, sen pituus on 13,40 metriä ja leveys kaksinpelissä 5,18 metriä ja 6,10 metriä nelinpelissä.

Taktiikkapelejä

Kummassakin lajissa, niin sulkapallossa kuin padelissakin tavoitteena on saavuttaa itse pisteitä ja estää vastustajaa tekemästä samoin. Alkuun tietenkin riittää, että ehditään palloon ja saadaan palautettua se jonnekin päin vastustajan kenttää, mutta monesti nälkä kasvaa syödessä ja taitojen karttuessa – opitaan lukemaan vastustajan peliä ja tekemään ratkaisut sen mukaan. Nopeaa pelaajaa vastaan pelataan eri tavoin kuin hidasta ja tekniikkataituri saa erilaisen kohtelun kuin hän, jonka lyönnit lähtevät kuin tykin suusta. Vai käykö niin, että vastustaja kuljettaa peliä ja minä juoksen?

Miten vain, mutta pelin kehittyessä mailan- ja pallonkäsittelytaitojen sekä kentällä liikkumisen lisäksi kehittyy myös moni muu taito. Pelikaverin havainnointi, oman taktiikan luominen sekä tilanteisiin sopeutuminen ja vastaaminen edellyttävät nopeaa ajattelua ja päätöksentekotaitoa. Lajit ovat taktisia, jolloin fyysisiltä ominaisuuksilta heikompi pelaaja saattaa voittaa vahvemman paremman pelisilmänsä avulla.  Sulkapallossa ratkaisuun pyritään nopeasti ja syöttö on suuremmassa roolissa, padelia peliä taas rakennetaan pitkäjänteisesti, jopa shakkimaisesti.

Hyvää tekevät mailapelit

Vaikka kentät ovat pieniä, ovat sulkapallo ja padel kumpikin mainioita kunnon kohottajia. Pelit rakentuvat nopeista pyrähtelyistä, suunnanvaihdoksista ja tasaisemmista jaksoista. Kuluttavuudeltaan intensiivinen sulkapallo- tai padelpeli vastaa reipasta juoksulenkkiä. Kevyemmin pelattuna kulutus on tietenkin toista luokkaa, mutta tulee silloinkin liikuttua usein enemmän kuin on suunnitellutkaan. Peleistä voi tehdä juuri niin helpot tai vaativat kuin halutaan ja se on yksi lajien erinomaisuuksista.

Helppoa tai ei, kummankin peli vaihtelevuus ja intervallimaisuus tekevät niistä mainioita kestävyyden kasvattajia. Pysähtelyt, äkkikäännökset, liikkeellelähdöt, pyrähtelyt, kyykistelyt ja kurottelut lisäävät liikkuvuutta ja vahvistavat luustoa. Pakarat ja reidet saavat kyytiä ja etenkin aloittelija saattaa havahtua ennestään tunnistamattomien lihasten olemassaoloon, kuten kyynärvarren, nilkan, jalkapohjan lihasten kipeytymiseen. Kipeytymisestä ei kannata huolia, lihakset tottuvat ja vahvistuvat ajan myötä.

Kuten muissakin palloilulajeissa, pienenä miinuksena sekä sulkapallossa että padelissa on lihaksiston rassauksen toispuoleisuus.  Siksi toista kehon puoliskoa kannattaa tasapainottaa kuntosalilla.

Summa summarum: mailapelit kehittävät paitsi kestävyyttä, myös nopeutta, refleksejä, kehonhallintaa, tasapainoa, tila-aika –hahmotusta ja koordinaatiota.

Eikä vähälle jää sosiaalinenkaan puoli.

Kumpaankin peliin, niin sulkapalloon kuin padeliinkin tarvitaan kahdesta neljään pelaajaa. Se tekee lajeista luonnostaan sosiaalisia, vaikka pelin aikana ei vaihdettaisi sanaakaan. Pelikaverit, peliporukat ja peliseurat lisäävät yhteisöllisyyttä. Sääntöjen opettelu, noudattaminen, voiton ja tappion kokeminen opettavat taasen käsittelemään tunteita ja toimimaan ryhmässä. Ne ovat taitoja, joita tarvitaan myös pelikentän ulkopuolella ja joiden oppimista voi ja kannattaa harjoittaa myös aikuisiällä.

Kumpaakin lajia pidetään niin sanottuna herrasmiespelinä. Kohteliaisuus  niin kentällä kuin kentän ulkopuolellakin kuuluu lajien luonteeeseen.

Muita pelaajia kohtaan käyttäydytään kannustavasti ja kunnioittavasti. Harrastuspuolella peleihin kuuluu vielä kirjoittamattomana sääntönä tunnelman letkeys.

Sulkapallo- ja padelvälineet ja hinnat

Sulkapalloilijan ja padel-pelaajan tärkeimmät varusteet ovat maila, pallot, hyvät pelikengät ja ympärille tarvitaan tietenkin kenttä. Varusteita löytyy niin aloittelijoille kuin vaativaankin makuun sekä urheiluvälineliikkeistä että suuremmista marketeista ja niiden hinnat vaihtelevat välineiden tason mukaisesti.

Sulkapallomailan suositellaan olevan mahdollisimman kevyt. Osa malleista painaa vain 70 grammaa, useimmat mailoista löytyy kuitenkin 80-90 gramman painohaarukasta. Aloittelijalle sopiva maila maksaa noin 15-50 euroa, kuuden muovisen sulkapallon paketin saa alle kympillä.

Padelissa mailan muoto vaikuttaa painopisteen sijaintiin, jolla taas on vaikutusta lyönteihin. Aloittelijoille suositellaan yleensä alle 365 grammaista pyöreänmuotoista ja hieman kevyempää padelmailaa, jossa on matala painopiste. Padelpallot muistutavat tennispalloja, mutta ovat kevyemmin paineistettuja, mikä tekee niistä hivenen tennispalloa hitaampia. Aloittelija löytää mailan helposti alle 30 eurolla, kolmen pallon setti irtoaa mukaan alle kympillä.

Forever-kuntoklubeilla mailat kuuluvat padelkentän vuokraan, vastaanotosta voi myös ostaa kolmen pallon setin seitsemällä eurolla. Sulkapallovarusteiden vuokra on Foreverilla kaksi euroa tunnilta. 

Sopiva vaatetus koostuu usein t-paidasta ja pelishortseista. Pelikenkien kohdalla kannattaa olla tarkka, koska liian paksupohjaiset kengät saattavat aiheuttaa nyrjähdysvaaran. Ominaisuuksista tärkeimpiä ovat pito ja tuki, vaikkakin viime kädessä pelaajien omat mieltymykset vaikuttavat siihen, millaisilla kengillä pelaaminen on mukavinta.

Pelikenttien vuokrat vaihtelevat klubeittain. Pääset tekemään kenttävaraukset oheisten linkkien kautta.

Sulkapallokenttien varaukset:

Padel Turku varaukset:

 

 

 

 

 

[likebtn theme="custom" lang="fi" show_dislike_label="1" icon_like_show="0" icon_dislike_show="0" tooltip_enabled="0" i18n_like="Kyllä" i18n_dislike="En" white_label="1" popup_disabled="1" counter_clickable="1" counter_zero_show="1" share_enabled="0"]
Tykätty [likebtn_likes] kertaa
image description
Forever Forever-kuntoklubit