Osa on varmasti kuullut joskus puhuttavat UKK-instituutin teettämistä tutkimuksista tai UKK-instituutista ylipäänsä, mutta osalle tämä kirjainyhdistelmä ei välttämättä kerro yhtikäs mitään.
UKK-instituutti on yksityinen terveysliikunnan tutkimus- ja asiantuntijakeskus, jossa tutkitaan liikunnan terveysvaikutuksia, sekä terveysliikunnan edistämistä. UKK-instituutti järjestää mm. uusiin tutkimustuloksiin pohjautuvia täydennyskoulutuksia sekä liikunnan-, että terveysalan ammattilaisille.
Yksi tunnetuimmista instituutin laatimista suosituksista on niin kutsuttu ”liikuntapiirakka”, joka käsittää terveysliikunnan suosituksen 18- 64 vuotiaille. Tämän suositus on kehitetty nimenomaan terveysliikunnan näkökulmasta, eli se on ns. vähimmäisvaatimus liikunnalle, joka jokaisen kansalaisen olisi hyvä täyttää. Uskallan kuitenkin väittää, että tietotekniikan, telkkarin, älypuhelinten, työurien yms. kehittymisen myötä yhä pienempi osa väestöstämme täyttää nämä liikuntapiirakan vähimmäisvaatimukset. Kuinka on sinun kohdallasi?
Liikuntapiirakan mukaan viikkotasolla tulisi liikkua seuraavasti:
Reippaaksi kestävyyskuntoharjoitteluksi lasketaan mm. kävely, sauvakävely, vauhdikkaat liikuntaleikit, arki-, työmatka-, ja hyötyliikunta, pyöräily, raskaat koti- ja pihatyöt, marjastus, metsästys ja kalastus.
Lihaskuntoa ja liikehallintaa ovat mm. sauva-, porras- ja ylämäkikävely, kuntouinti, vesijuoksu, aerobic, juoksu, pyöräily, maastohiihto, maila- ja palloilupelit.
Liikuntakerrat suositellaan jakamaan useampaan päivään viikossa, ja tutkimusten mukaan yli suositusten mukaan liikkuminen edistää terveyttä. Nämä määrät ovat siis vain minimisuosituksia meille kaikille. Kestävyyskuntoa on helppo harjoittaa nimenomaan mm. työmatkojen osalta, lenkkeillen, kävellen tai pyöräillen. Lihaskunnon- ja liikehallinnan harjoittamiseen saa taas varmasti hyvin apua kuntosalilta, varsinkin jos palveluvalikoima on itselle mieleinen. Kaiken tämän lisäksi hyvää oloa lisäävät juuri ne jutut, joista sinä itse nautit eniten. Lihashuoltoa ja venyttelyä ei suosituksissa mainita ollenkaan, mutta treenimäärien kasvaessa niitä ei missään nimessä kannata unohtaa.
Nyt kaikki hep tsekkaamaan, että kalenteriin on merkitty vähintäänkin minimisuositusten mukaiset liikuntakerrat!