Vaikka erilaisten proteiinituotteiden suosio on kasvanut viime aikoina, pääsääntöisesti proteiini saadaan kuitenkin tavallisesta ruoasta. Erilaiset proteiinipatukat, -juomat ja rahkat voivat toki olla hyödyllinen lisä, jos ne helpottavat syömistä kiireen keskellä tai jos urheilee paljon, eikä proteiinia muuten tulisi nautittua tarpeeksi.
Monipuolinen ruokavalio yleensä kuitenkin takaa sen, että tarvittava proteiini saadaan aivan tavallisesta ruoasta. Proteiinin osuus päivän ravinnosta tulisi ravintosuositusten mukaan olla 10–20 %, ja proteiinia olisi hyvä nauttia päivittäin 1,1–1,3 g omaa painokiloa kohden. Runsas liikunta voi lisätä proteiinin tarvetta ja laihduttajalla hieman suurempikin osuus ravinnosta voi koostua proteiinista, sillä proteiini pitää nälän loitolla hyvin. Painonhallinnan kannalta parhaita proteiinin lähteitä ovat vähärasvaiset vaihtoehdot.
Tässä lista hyvistä vaihtoehdoista sekä eläin- että kasvikunnasta:
Naudanliha, vähärasvainen (proteiinia n. 20 g/100 g)
Broilerin rintafilee (proteiinia n. 22 g/100 g)
Kala (proteiinia n. 20 g/100 g)
Pähkinät ja siemenet (proteiinia 10–25 g/100 g)
Raejuusto (proteiinia 16–18 g/100 g)
Maitorahka (n. 10 g/100 g)
Täysjyväruisleipä (n. 7 g/100 g)
Pavut, keitetty (proteiinia 8–9 g/100 g)
Linssit, keitetty (proteiinia n. 8 g/100 g)
Kananmuna (proteiinia n. 7 g/kpl)
Tofu (proteiinia n. 8 g/100g)
Soijarouhe, keitetty ( proteiinia n. 19 g/100 g)
Lähde: www.fineli.fi
Haluatko syödä terveellisemmin ja monipuolisesti? Tule ravintokartoitukseen!