Kun kevät saapuu, monet innokkaat suuntaavat ulos lenkkipoluille. Juokseminen onkin useille ihmisille tärkeä harrastus, jolla pidetään yllä sekä kehon että mielen hyvinvointia. Toisille juoksuharrastuksen aloittaminen tuntuu taas vaikealta, vaikka liikunta kiinnostaisikin – kaikkien treeniohjelmaan ei kuulu juokseminen. Mikä sitten tekee juoksemisesta niin suositun harrastuksen ja miksi sitä kannattaisi kokeilla?
Juokseminen on erittäin helppo (sekä edullinen) tapa kohottaa kuntoa tai tukea painonpudotusta. Lenkille on mahdollista lähteä mihin aikaan tahansa, joten kiireisenkin ihmisen on helppo sovittaa se aikatauluunsa. Yksi juoksuharrastuksen plussia on se, että se onnistuu missä tahansa. Kun muistaa pakata juoksukengät mukaan, harrastusta on helppo ylläpitää esimerkiksi työmatkoillakin. Juokseminen ei vaadi myöskään sen kummempia varusteita. Juoksuun sopivat kengät ja vaatteet riittävät, niin olet valmis lähtöön!
Helppouden lisäksi ulkoilmaan ja luontoon pääseminen on usein tärkeä osa juoksuharrastusta. Liikunta itsessään vähentää jo stressiä, mutta varsinkin juoksulenkki luonnon keskellä on hyvä tapa rauhoittua esimerkiksi stressaavan työpäivän jälkeen. Monelle juoksulenkki voi olla päivän ainut hetki itsensä kanssa. Silloin saa tilaisuuden keskittyä pelkkiin omiin ajatuksiin – tai olla ajattelematta yhtään mitään! Lenkin jälkeen mieli on virkistynyt ja olo hyvä.
Lue myös: Polkujuoksu – nyt mennään metsään!
Vaikka monille lenkillä käyminen on nimenomaan itsenäinen harrastus, sen ei suinkaan tarvitse olla sitä. Juoksuharrastuksesta voi tehdä sosiaalista, ja se voi olla myös erinomainen tapa viettää ystävien kanssa aikaa. Sen lisäksi että ystävien kanssa voi käydä juoksemassa, monet harrastavat lenkkeilyä erilaisissa juoksuryhmissä. Ryhmässä tai kaverin kanssa liikkumisen etu on ehdottomasti myös se, että muilta ihmisiltä saa tukea ja kannustusta silloin, jos oma liikuntamotivaatio on puutteellinen.
Harrastatko juoksemista? Mikä tekee siitä sinulle tärkeän harrastuksen?
Lue myös: Tältä näyttää hyvä juoksuohjelma?